Andorra vol vendre al món que aquest és l’any dels Pirineus

Autor: P. G.
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 7 de Març de 2011

El Global Tourism Forum ja ha arrencat. Ahir 32 alts mandataris de diferents països, ministres, representants de sectors privats i caps d’organitzacions internacionals es van reunir informalment durant tres hores per tal de guiar les ponències que avui estan previstes i per tal de veure «el turisme com una realitat transversal», va explicar Taleb Rifai, secretari general de l’Organització Mundial del Turisme (OMT).

Andorra com a seu d’aquesta primera edició de tant gran esdeveniment mundial vol aprofitar l’ocasió per vendre als 250 representants de més de 30 països i de tots els continents que aquest, «el 2011, és l’any dels Pirineus», va explicar el cap del Govern, Jaume Bartumeu.

Ahir va tenir lloc la benvinguda a la premsa estrangera i nacional i el sopar amb els discursos oficials dels representants de l’Executiu i del secretari general de l’OMT.

Durant avui es preveu tot un seguit de ponències que pretenen establir els punts i les línies del futur del turisme per buscar la competitivitat amb un equilibri amb la sostenibilitat. «El turisme ha patit la crisi durant els anys 2008 i 2009 però el 2010 va canviar la situació i el 2011 s’espera que sigui l’any de la recuperació i de la consolidació», va explicar Rifai.

Que Andorra sigui seu i organitzi aquesta trobada té una repercussió important. No només per l’alta presència en diferents mitjans de comunicació internacionals sinó també per les relacions que es volen crear amb els principals organitzadors del turisme mundial. La col·laboració històrica amb l’OMT, amb la seu de la fundació Themis a la capital, i d’altres col·laboracions conjuntes es consolida amb aquesta trobada. «Si ara és una bona relació amb aquest esdeveniment es veurà segellada per una col·laboració més estreta», va explicar el cap del Govern.

El país petit dels Pirineus, que ahir va ser descobert per alguns periodistes però també per alguns alts man· dataris de països com Lapònia, vol demostrar ara com a seu del Global Tourism Forum, que té poder «d’organitzar i capacitat de convocatòria de gent que reuneix aquí per decidir l’oferta turística a nivell mundial dels propers mesos», va remarcar Bartumeu.

Andorra vol fe-se notar en el mapa turístic global i amb aquest esdeveniment qualificat pel mateix Rifai com «trobada d’alt nivell» ho té assegurat. Tot i això, des de l’Executiu ja han avançat que les línies a seguir per al futur del que bé a ser el sector econòmic més important del país, serà el de «potenciar un turisme de cultura i de congressos», va explicar Bartumeu

En els discursos inaugurals d’ahir el Principat va ser destacat per la llarga tradició que té en la promoció turística i amb la relació amb l’OMT. Bartumeu va remarcar en les seves paraules l’evolució d’Andorra des del segle XIX com «una cruïlla de camins en període d’entreguerres», a l’enfortiment del comerç durant el segle XX, període en que es va obrir i va ser conegut. Finalment el cap del Govern va destacar «la normalitat d’Andorra davant d’Europa», destacant els intercanvis econòmics, per donar estabilitat a tots els empresaris i sobretot als inversors dels països veïns.

«Les lliçons de futur d’aquesta indústria del turisme», segons va qualificar Rifai, seran presentades avui al Centre de Congressos d’Andorra la Vella en una trobada intensa que s’iniciarà a les 9.30 hores i que tindrà la seva sessió de cloenda a les 17.30 hores, amb l’aportació de diversitat de punts de vista dels principals agents turístics dels cinc continents.

pdf3.jpg