Els accessos a la boca massanenca del túnel dels Dos Valires estaran acabats l’1 de desembre. El mateix mes estaran enllestits els accessos a la boca encampadana. I el juny del 2012 la infraestructura viària que unirà les dues valls s’haurà finalitzat i podrà entrar en funcionament. Són les previsions del Govern que ahir va fer públiques el ministre d’Ordenament Territorial en funcions, Gerard Barcia.
Va precisar, però, que el calendari és susceptible de patir retards, especialment en el referent a la boca massanenca, subjecta a la causa judicial oberta per l’accident del 7 novembre del 2009, en què van perdre la vida cinc treballadors. En tot cas, va indicar que el que es preveu és que l’enderroc de l’estructura esfondrada hagi acabat el pròxim 1 d’abril i que el dia 15 ja pugui iniciar-se la reconstrucció.
El gran viaducte que unirà la boca del túnel amb la carretera General 3 (i amb el vial de circumval ·lació de la Massana que, de moment, només és un projecte) està confeccionat en sis parts i dues han tingut incidències, encara que d’una gravetat molt diferent. L’anomenada E-2, es va ensorrar el 7 de novembre del 2009 mentre els operaris feien les feines d’enquitranament. El 29 de maig de l’any passat –quan els treballs s’havien reprès excepte en l’estructura E-2, sota custodia judicial– un segon incident a l’obra, aquest sense danys personals, va provocar una nova aturada. El que va succeir és que les cintres de subjecció de l’estructura E-1 (a tocar de l’enfonsada) van cedir, desplaçant cap avall la plataforma. El ministre Barcia va explicar part del contingut de l’informe encarregat a un organisme depenent del ministeri de transports francès que certifica que l’estructura és segura i que els treballs que s’han efectuat per reparar-la i tornar a anivellar-la són correctes. Per tant, que aquest succés no ha de ser un obstacle per enllestir el viaducte.
L’INCIDENT I L’ÚLTIMA FASE
L’informe de l’organisme francès també apunta una combinació de possibles causes d’aquest segon incident. Per exemple, “que l’estructura va estar més temps recolzada a sobre de les cintres del que estava previst” a causa de l’aturada de l’obra per l’accident del novembre i que això, barrejat amb canvis climatològics podria haver provocat les oscil·lacions. En qualsevol cas, Barcia va reiterar que l’estructura “és totalment segura i està recuperada gairebé en la seva totalitat, falten els informes finals i de càrrega”.
L’accident mortal i l’incident de mesos més tard van provocar que el Govern aturés la darrera fase de l’obra, la de condicionament de l’interior del túnel amb tots els equipaments necessaris, uns treballs que ja havien estat adjudicats. Però el titular de la cartera d’Ordenament Territorial en funcions va explicar que és imminent que el Govern enviï als adjudicataris dels treballs una carta en què se’ls informa que ja poden iniciar-se els treballs. L’equipament dels interiors s’ha d’allargar quinze mesos.
EL COST DE L’OBRA
“Si hi ha sobrecost, l’hauran d’assumir les empreses. En cap cas la part propietària, que és el Govern.” Gerard Barcia va deixar clar que l’augment de costos que hagi provocat l’accident i l’incident posterior i les aturades en cap cas és imputable al Govern. El responsable d’Ordenament Ter ritorial va recordar que el cost de la infraestructura ascendeix a 160 milions d’euros i que, de moment, l’administració ha abonat els 90 milions d’euros que va costar la primera fase dels treballs, la d’excavació de les boques. Els 70 milions restants (50 corresponents als accessos i 20 dels acabaments de l’interior) s’abonaran a l’acabament de l’obra i en un termini de 20 anys, amb el mètode de pagament diferit.