Andorra i Luxemburg han acordat posar les bases per signar un conveni de no doble imposició entre els dos països. Aquesta és una de les conclusions de la reunió que van mantenir les dues delegacions, encapçalades pel ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, i el viceprimer ministre de Luxemburg, Jean Asselborn.
D’aquesta manera, el ministre d’Afers Exteriors va exposar que s’ha decidit començar les converses perquè els dos estats puguin arribar a signar un conveni de no doble imposició, mentre que Asselborn va afirmar que a Luxemburg també li interessa molt poder arribar a signar aquest acord amb Andorra.
Els dos estats també tenen la ferma intenció d’intensificar els intercanvis comercials, i per això es pretén que hi hagi un contacte entre les dues cambres de comerç, tal com va exposar Espot, i que una delegació d’empresaris andorrans pugui viatjar a Luxemburg o a la inversa. En aquest sentit, el ministre d’Afers Exteriors va exposar que en un primer moment caldria fer “una feina de fons” per veure quins serien els negocis que interessarien a una part i a l’altra per, posteriorment, tancar els acords comercials.
Les relacions amb Europa també van ser un altre dels punts que es van posar sobre la taula i, d’aquesta manera, des de Luxemburg es va mostrar la predisposició a “defensar els interessos” d’Andorra a Brussel·les. En aquest sentit, Espot va recordar que la posició dels dos països a la Unió Europea és molt diferent, ja que Luxemburg va ser un dels estats fundadors, mentre que Andorra està intentant aconseguir “estar més a prop d’Europa sense perdre la identitat”.
També es va abordar qüestions relacionades amb la fiscalitat, i en aquest sentit Asselborn va remarcar que “és evident” la lluita contra el blanqueig als dos països. “Tant Andorra com Luxemburg hem reformat la confidencialitat financera de la nostra plaça bancària, i això és molt important”, va destacar el viceprimer ministre luxemburguès. En aquest sentit, cal afegir que durant la reunió es va parlar també d’un acord antifrau que la Unió Europea vol tirar endavant durant la presidència de torn d’Hongria.
Espot va destacar el fet que, malgrat que Luxemburg és un Estat més gran que Andorra i té molts més habitants, té moltes afinitats amb el Principat, ja que tenen “el sentiment” de ser un petit Estat al mig d’Europa. El titular d’Afers Exteriors també va agrair el fet que el viceprimer ministre, que és també ministre d’Afers Exteriors, hagi trobat en la seva agenda el temps per dedicar “un dia” a Andorra, i va remarcar que la relació entre els dos estats és “excel·lent”.