Evitar la doble imposició amb Luxemburg

Autor: c. audí
Font: Diari d'andorra
Publicat el: 18 de Febrer de 2011

Els governs d’Andorra i Luxemburg han acordat iniciar les converses per negociar en el futur un acord que eviti la doble imposició. Aquest és un dels punts clau  que van analitzar ahir al matí els representants d’ambdós estats en el marc d’una visita oficial al Principat del viceprimer ministre del Gran Ducat, Jean Asselborn, durant la qual es va reunir amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu.    

El ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot, va ser qui va informar del pacte un cop finalitzada la reunió bilateral, on Andorra, tal com va comentar, “ha demanat ajuda i cooperació a Luxemburg en aquest laboriós camí d’aproximació a Europa, com a Estat petit busca un lloc perquè hi vol ser sense perdre la seva identitat”.  Des del vessant luxemburguès es van mostrar oberts a prestar tota l’ajuda necessària en aquest procés d’acostament a la Unió Europea –Asselborn va recordar que ells van ser membres fundadors de la UE– i que l’Estat que representa està disposat a “defensar la posició d’un país com Andorra”. De fet, va afirmar que el país “té les portes obertes per parlar amb els nostres diplomàtics” durant les negociacions amb Brussel·les.

La trobada també va servir per parlar d’aspectes com la fiscalitat de l’estalvi, de les reformes en el sector financer i la confidencialitat i de la lluita contra el blanqueig. Pel que fa a la confidencialitat financera de les respectives places bancàries, Asselborn va ressaltar els avenços assolits els darrers temps i el fet que “tant Andorra com Luxemburg l’hem reformada, com hem constatat”. La voluntat és de “treballar i cooperar en aquest sentit en el futur”, segons va concloure. Altres punts en comú que no va passar de llarg el representant del petit estat del nord-oest d’Europa fa referència a la lluita contra el diner de la droga, ja que “és una evidència” que ambdós estats hi han fet esforços importants. I per tant, va concloure, s’ha vist que “no és incompatible amb la defensa dels interessos respectius dels dos països”.

Relacions econòmiques
Els contactes entre el Principat i el Gran Ducat –Espot va definir les relacions bilaterals d’“ex­cel·lents, molt estretes i molt cordials”, i va recordar que malgrat tenir més població que Andorra “ells també tenen el sentiment d’un petit estat a Europa i es nota”– també tenen la voluntat d’intensificar les relacions econòmiques i comercials. Així doncs, amb la idea “d’incrementar-ne el volum”, es preveu posar en contacte les respectives cambres de comerç i organitzar viatges de delegacions d’empresaris d’aquí i d’allà.

pdf3.jpg