Bartumeu demana una campanya de «joc net» i amb «debat d’idees»

Autor: MARC RODRÍGUEZ
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 17 de Febrer de 2011

Jaume Bartumeu va fer ahir una declaració d’intencions pel que fa a la precampanya electoral que començarà el pròxim dijous i la cada cop més imminent campanya, que donarà el tret de sortida el 20 de març, per primer cop un diumenge.

Poques hores després que el BOPA publiqués el decret de dissolució de la cambra parlamentària i la conseqüent convocatòria dels comicis anticipats el 3 d’abril, el ja oficialment proclamat candidat del PS va incidir en la necessitat que aquesta campanya es fonamenti en «dos grans principis». D’una banda, que Andorra visqui «un debat d’idees» i, de l’altra, «que les forces polítiques aconsegueixin mantenir el joc net», sense que s’entri en la desqualificació personal.

D’alguna manera, la compareixença d’ahir, sense ser un balanç de la legislatura, sí va ser una justificació dels 19 mesos de gestió dels socialdemòcrates al capdavant de l’Executiu, els quals deixen, a criteri de Bartumeu, «la sensació d’una feina molt ben feta». La decisió de dissoldre la cambra ha estat conseqüència, segons va afirmar, de la «tossuda acció de bloqueig pressupostari» per par de l’oposició. Una circumstància que, va advertir, no es produeix en altres països amb governs amb majoria relativa, exemple que va aprofitar després del seu recent viatge a Portugal, on hi ha «joc parlamentari» amb modificacions pressupostàries per aconseguir la seva aprovació, i no pas «un joc de bloqueig», com, segons va insistir, ha succeït al Principat.

«A Andorra no li convenien les eleccions anticipades», va lamentar el cap de Govern, que tot seguit va justificar que els socialdemòcrates han estat «obligats» a aquest extrem i que la convocatòria d’una cita en els terminis més breus possibles respon al fet que «no convé una interinitat perllongada» donades les circumstàncies actuals. Per tot plegat, va afirmar Bartumeu, i «per responsabilitat», el líder del PS va decidir «tornar a donar la paraula als ciutadans», que hauran de jutjar el 3 d’abril si aquesta formació mereix novament la confiança majoritària.

Els serrells de la legislatura / Segons va afirmar Bartumeu, la dissolució del Consell General no es podia fer sense tancar tres serrells fonamentals. D’una banda, la reforma tributària, que en aquest cas ha estat aprovada en la seva vessant directa, a manca de l’aprovació de la llei de l’IVA. En segon lloc, el text que regulava la garantia dels dipòsits, que va ser aprovat al Consell fa poques setmanes. I en tercer lloc calia, a criteri de Bartumeu, aprovar la llei que modifica a l’alça les taxes del tabac per augmentar els ingressos de l’Estat i evitar un conflicte diplomàtic.

A tot això s’havia de sumar l’acord monetari, el qual va ser signat la setmana passada pel Govern i presentat aquest dilluns de manera pública, una acció que va anar seguida d’una distribució massiva a les bústies del país d’un document informatiu sobre aquest compromís amb la UE adquirit pel Principat. Aquestes passes són les que conviden a Bartumeu a tenir la «sensació», tal i com ja havia afirmat a la concorreguda festa del desè aniversari del PS, que «s’ha fet més feina en 19 mesos que en 14 anys» protagonitzats per governs liberals.

Bartumeu també va fer referència a la sortida de la llista grisa de l’OCDE, així com l’eliminació de la llista espanyola de paradisos fiscals, com a algunes fites de la legislatura, juntament amb la visita de Sarkozy, que va presentar ahir com un dels èxits en la seva gestió. «Andorra està millor avui que fa dos anys», va manifestar a mode de resum.

El twitter i els adversaris / Pel que fa a l’anunci electoral a través de la xarxa Twitter, Bartumeu va recordar que aquesta via va ser complementària al comunicat de premsa enviat als mitjans. A més, el fet d’ajornar fins ahir la roda de premsa va respondre al fet que la signatura dels coprínceps va arribar fins el vespre.

Pel que fa als moviments dels «adversaris» des de l’espectre de centredreta, Bartumeu va reivindicar que el PS representa la «veritable centralitat» i va assenyalar que afronten aquestes eleccions anticipades «no solament sense por, sinó també amb una fonamentada esperança». El moviment d’alternança, segons ell, hauria de tenir en compte que «sumar per sumar donaria com a resultat una suma zero».

pdf3.jpg