Bartumeu afirma que dóna la paraula a la ciutadania “per responsabilitat”

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 17 de Febrer de 2011

“Per responsabilitat he decidit tornar a donar la paraula als ciutadans.” Així va justificar ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, la dissolució del Consell General i la consegüent convocatòria d’eleccions anticipades, en una compareixença en què va recordar el calendari electoral, que s’acabarà el 3 d’abril amb la celebració dels comicis. Bartumeu va afirmar que encara el procés electoral “amb una fonamentada esperança”, ja que “estem millor com a partit que pot aspirar a una centralitat política que el 2009”, i va demanar als ciutadans que “ens donin la força per seguir treballant”.

El cap de l’executiu va reiterar que “a Andorra no li convenien” les eleccions anticipades, i va argumentar que “hi hem estat abocats, per no dir obligats, per una tossuda acció de bloqueig pressupostari”. En aquest sentit, va tornar a retreure l’actitud de l’oposició per no haver propiciat la “confrontació parlamentària” en l’aprovació dels comptes.

Pel que fa al calendari electoral escollit, Bartumeu va sostenir que “no ens determinem en funció del que fan els adversaris polítics” i va afegir que si no s’han esgotat els 40 dies de marge que preveu la llei entre la dissolució del Consell i la convocatòria dels comicis és perquè “no interessa una situació d’interinitat perllongada”. En aquest sentit, va afegir que d’aquesta manera “guanyem deu dies”, ja que “com abans solucionem aquest debat millor per a l’economia del país i per a la ciutadania”.

Bartumeu també va aclarir que si s’ha esperat fins ara per prendre la decisió és perquè “necessitàvem enllestir la reforma tributària per poder exportar béns i serveis sense càrregues fiscals desmesurades” i tancar la llei de garantia de dipòsits bancaris i l’increment de les taxes del tabac.

Així mateix, el màxim responsable de l’executiu va sostenir que la campanya electoral, que s’estendrà entre el 20 de març i l’1 d’abril, comença per primer cop en diumenge perquè “hi havia hagut crítiques perquè es feia en dies i hores laborables i això podia fer que alguns candidats no poguessin acudir als primers actes de la campanya”. De cara a la precampanya, va afirmar que aspira al compliment de dos principis: “Que Andorra visqui un debat d’idees, coincidint amb la majoria d’edat de la Constitució”, i “que les forces mantinguin el joc net i es defugi personalismes i atacs personals”.

El cap de Govern també es va referir als adversaris polítics. En aquest sentit, va comentar que “la democràcia requereix forces polítiques amb propostes clares” i va afegir que “en l’escenari actual hi ha una força política amb un programa de govern que assumeix la responsabilitat de govern, i l’alternança s’està embastant a una setmana de fer les candidatures”. “Em preocuparia que s’estigués sumant per sumar i això donés una suma zero, ja que podria arribar a restar”, va concloure.

Pel que fa al treball fet, Bartumeu va apuntar que acaba la legislatura amb “la sensació d’haver fet més feina en dinou mesos que el Partit Liberal en catorze anys” i va concloure que “Andorra està millor avui que fa dos anys”.

pdf3.jpg