Bartumeu demana «als ciutadans que ens donin la força per continuar treballant»

Autor: E.O.G.
Font: més andorra
Publicat el: 17 de Febrer de 2011

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va demanar «als ciutadans que ens donin la força per continuar treballant», durant la compareixença per explicar i justificar la convocatòria anticipada d’eleccions generals. Bartumeu va reiterar que l’actual Govern té la sensació d’haver «fet més feina nosaltres amb 19 mesos que el PLA amb 14 anys» i es va mostrar convençut que el Partit Socialdemòcrata és l’únic preparat per fer-se càrrec del Govern.

La democràcia «vol alternança» i «requereix propostes i programes amb solvència contrastada», i que compleixi aquests requisits «avui hi ha una formació», mentre que «l’alternança s’està embastant a una setmana de presentar les candidatures », va argumentar el cap de Govern, que repetirà com a candidat socialdemòcrata. En aquest punt, Bartumeu va expressar la preocupació en relació a la nova plataforma política de centre que que vulgui «sumar per sumar i el resultat sigui de suma zero». Així, va assegurar que ell i el seu partit encaren el procés electoral «sense por» i amb el convenciment d’estar en millors condicions «d’aspirar a la veritable centralitat».

A pesar del que alguns pensen en relació al moment escollit per a la dissolució del Consell General i la data de la cita amb les urnes, Bartumeu va sentenciar que «tenim un camí i no ens determinem pel que facin els adversaris ». Així, va recordar que l’Executiu s’havia establert un full de ruta, en el qual la prioritat primera era aprovar la reforma tributària, fer la llei de garantia de dipòsits bancaris i augmentar les taxes del tabac –complint també així compromisos internacionals–, i després les eleccions. Un cop acabada «aquesta etapa legislativa d’urgència», es torna a donar la paraula als ciutadans «per responsabilitat» i «obligats» per la «tossuda voluntat de bloqueig pressupostari».

En aquest sentit, el cap de Govern va reiterar la convicció que «Andorra no necessitava, ni li calien ni convenien aquestes eleccions». Igual que tampoc li convé una «interinitat perllongada», va justificar Bartumeu, haver establert el calendari electoral per la franja baixa de la forquilla prevista per la llei.

Des d’avui fins al 23 de febrer, és el termini per presentar les candidatures. L’endemà es publicaran. La campanya electoral pròpiament dita no s’iniciarà fins el diumenge 20 de març. Aquesta és una altra de les «novetats» de la convocatòria –després que l’anunci oficial de la convocatòria es fes per via twitter–, ja que en les altres ocasions l’inici de la campanya electoral havia estat en dia i hora laborable. Bartumeu va justificar que aquest fet feia que alguns candidats no poguessin participar en el primer acte de campanya, i iniciant-se en diumenge s’espera que menys candidats es vegin privats d’assistir- hi. El dilluns següent s’iniciarà la possibilitat del vot per dipòsit judicial, i l’1 d’abril s’acabarà la campanya. Després d’un dissabte de reflexió, les eleccions seran el 3 d’abril.

Així, «com més aviat estigui solucionat el debat, millor per l’economia i els ciutadans del país», va manifestar Bartumeu, que va expressar el desig del Govern que aquesta campanya electoral, i precampanya, estigui marcada per un «debat d’idees i la confrontació política». Igualment, com a líder de l’Executiu, Bartumeu també va demanar a les forces polítiques que hi concorrin que defugin «d’atacs i personalismes».

pdf3.jpg