El Govern i el Comú d’Escaldes-Engordany van signar ahir un conveni que ha de permetre que FEDA realitzi un estudi sobre l’aprofitament dels recursos geotèrmics d’aquesta parròquia, vinculats a l’aigua termal.
L’estudi, que tindrà un cost de 92.000 euros, s’encarregarà a l’empresa francesa Géothermie, que durant tres mesos analitzarà les possibilitats del cabal d’aigua calenta que el Comú escaldenc capta a través del pou del pont de la Tosca. A més, en una fase posterior, s’analitzarà si les bosses d’aigua calenta que hi ha a la muntanya permeten fer una segona perforació sense que això afecti el cabal del primer punt de captació. Des de FEDA, hi ha el convenciment que el cabal d’aigua calenta que s’obté a través del pont de la Tosca pot servir, com a mínim, per escalfar els edificis comunals, en substitució de la calefacció de gasoil.
D’aquí fins a l’estiu, Géothermie té la missió d’avaluar les conques d’Escaldes-Engordany i el seu potencial de cara a l’aprofitament energètic –el cònsol Antoni Martí va recordar que l’etimologia d’Escaldes fa referència justament a les aigües calentes de la parròquia. L’objectiu de l’estudi és, en primer lloc, determinar si amb la perforació actual al pont de la Tosca es pot obtenir més aigua calenta, que serveixi per escalfar edificis.
Més endavant, s’analitzarà el vessant de la muntanya d’Escaldes per comprovar si es pot fer una nova perforació que serveixi per obtenir energia geotèrmica. Això sí, sense malmetre la primera perforació ni disminuir-ne el cabal actual.
Per fer possible aquest estudi, i tenint en compte que els recursos naturals (i energètics) són competència dels comuns, el Comú d’Escaldes-Engordany i el Govern van signar ahir al matí el conveni que permet que Feda tiri endavant l’estudi, a través de Géothermie. La signatura va anar a càrrec del cònsol major de la parròquia, Antoni Martí, i del president del Consell d’Administració de FEDA i ministre d’Economia i Finances, Pere López. En una fase ulterior, que requerirà un segon acord de col·laboració entre les dues parts si efectivament es decideix tirar-la endavant, és quan es procediria en tot cas a la perforació de nous pous (o a ampliar el de la Tosca).
«Es tracta de fer uns estudis aprofundits del potencial calòric i veure quin aprofitament en podem fer per a la producció de l’energia», va assenyalar el ministre Pere López. El titular d’Economia i Finances va insistir en el fet que és «una nova possibilitat de creixement econòmic i de diversificació de l’economia, que ens ha de permetre reduir la dependència energètica en un moment en què es preveu que el preu del petroli pugui augmentar considerablement».
En un sentit similar es va expressar Martí, que va recordar que a Andorra «som extremadament poc sobirans des del punt de vista energètic». Segons va avançar el director de FEDA, Pere Moles, el potencial energètic del cabal d’aigua calenta d’Escaldes-Engordany ha de servir per escalfar, com a mínim, «els quatre o cinc edificis comunals, que actualment s’escalfen amb gasoil».