Andorra podrà encunyar monedes d’euro pròpies a partir del 2013

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 15 de Febrer de 2011

Andorra ja té tancat un acord monetari amb la Unió Europea (UE) després de rubricar el conveni per escrit a Brusel·les i podrà encunyar monedes d’euro pròpies a partir del 2013. Així ho va fer públic ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot, els quals van explicar també què implicarà aquest pas i els seus terminis d’aplicació.

La fabricació de monedes pròpies, però, podrà ser possible sempre i quan ja s’hagi adoptat la legislació en matèria de prevenció del blanqueig de diners, frau i de falsificació de la moneda, punt que segons ha indicat Bartumeu ha de ser «relativament fàcil» ja que segons va aclarir «actualment ja es disposa d’eines jurídiques contra la falsificació». En aquest sentit l’Executiu ha decidit repartir des d’avui uns fulletons informatius sobre el que implicarà l’adopció de l’acord monetari que es va rubricar el passat dijous a la capital belga.

La quantitat que s’ha acordat que es podrà encunyar serà determinada anualment pel comitè mixt que ha de vetllar per l’aplicació de la normativa de l’acord a Andorra però de cara a la primera partida ja hi han xifres concretes: 2,3 milions d’euros que també s’havien acordat amb el Vaticà –la Unió Europea no volia que a Andorra fos inferior– i que també servirà per al cas de Mònaco com a punt de partida. D’aquests 2,3 milions un mínim d’un 80% s’haurà de posar en circulació –uns 1,7– i l’altre 20% es podrà guardar per a les col·leccions que faci l’Estat. No és coneix, però, en quin país es fabricaran els euros. El Principat no té, ara per ara, un lloc físic i el més lògic és que acabi picant a la porta d’algun dels països veïns, sigui Espanya o sigui França.

DEIXA DE SER UN CAS ÚNIC / Bartumeu va explicar que un dels motius per a la signatura de l’acord és el fet que Andorra és l’únic microestat europeu que actualment utilitza l’euro sense un acord amb la Unió Europea, i que això «no ha estat ben vist» a Brusel·les.

Un dels terminis pels quals Bartumeu va assegurar que s’ha aconseguit una modificació en relació al text inicial és el de la necessitat de signar el conveni multilateral de l’Organització Internacional de Comissions de Valors (IOSCO), que finalment s’ha fixat en divuit mesos a partir de la data d’entrada en vigor de l’acord monetari. El cap de Govern va voler aclarir, però, que aquest acord no afectarà a l’intercanvi d’informació establert als convenis ni al secret bancari, ja que fa referència exclusiva a les operacions de borsa.

SUÏSSA, EL CLAR EXEMPLE / Per remarcar-ho, Bartumeu va posar com a exemple el cas de Suïssa, que ja ha signat l’acord i manté un nivell «important» de secret bancari. Per tant, va assegurar que la situació actual del Principat «no s’ha de veure afectada», ni tampoc els disset convenis d’intercanvi d’informació que ja ha ratificat el Consell General. Per acabar amb aquest punt el cap de Govern va assegurar que aquest requeriment ve donat des del G-20 i que la Unió Europea l’exigeix a tots els països tercers, a més de voler obligar en un futur pròxim a aquells països que encara no l’hagin signat.

Altres terminis dels quals va informar des de l’administració central són el de l’aplicació de la legislació sobre la recollida d’informació estadística, que serà al 2016, i el de la legislació en matèria bancària i financera, que es distribuirà entre el 2016 i el 2018 segons els punts, però que la majoria es deixaran per a l’últim any.

Per últim i pel que fa a la transposició de la legislació europea, Bartumeu va detallar que el Principat té l’opció de fer una legislació andorrana pròpia i que s’hi adapti o d’adoptar directament el text comunitari. Per adaptar-se a la Llei, segons Bartumeu, «caldrà fer molta feina», però segons el cap de Govern gràcies a les modificacions dels terminis establers serà possible, ja que amb els tempos que s’havien marcat inicialment hagués estat molt més difícil per a la banca i les institucions del país.

pdf3.jpg