L’acord monetari autoritza Andorra a encunyar 2,3 milions d’euros el 2013

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 15 de Febrer de 2011

Andorra podrà encunyar 2,3 milions d’euros l’any 2013, un cop signat i ratificat l’acord monetari amb Europa, i aprovada la normativa referent als bitllets de bancs i monedes en euros. Segons va avançar ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, l’acord obligarà a posar en circulació almenys el 80% de la moneda encunyada, mentre que el 20% restant es podrà destinar a les col·leccions que faci l’Estat. Així mateix, Bartumeu va explicar que els litigis que es donin al comitè mixt se sotmetran al Tribunal de Justícia Europeu.

El cap de l’executiu va comparèixer ahir acompanyat del ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, per presentar les principals línies del text rubricat el 10 de febrer, que en els propers dies arribarà a les bústies mitjançant un tríptic informatiu. Segons les estimacions del Govern, en el cas que l’acord entrés en vigor el primer de març del 2012, els terminis d’aplicació s’estendrien entre l’abril del 2013 i el mateix mes del 2018.

Si s’acaba confirmant el calendari previst pel Govern ‒que pot variar en funció de la data de ratificació per part del Consell General‒, el Principat podria tenir moneda pròpia el 2013, coincidint amb l’aprovació de la normativa sobre els bitllets de bancs i monedes.

Sobre aquest punt, Bartumeu va apuntar que s’haurà de posar en circulació almenys el 80% de la moneda, en consonància amb els termes de l’acord de Mònaco, mentre que la xifra inicial acordada ‒de 2,3 milions d’euros‒ coincideix també amb els termes dels textos de Mònaco i el Vaticà. Pel que fa als estats que col·laboraran amb Andorra per encunyar la moneda, el cap de l’executiu va afirmar que la voluntat és “parlar amb França i, si escau, amb Espanya”.

Seguint el possible calendari elaborat per l’executiu, l’octubre del 2013 s’esgotaria la segona fase per assumir el cabal comunitari, consistent en la normativa sobre la prevenció del blanqueig de diners i del frau i la falsificació de moneda. Sobre aquesta fase d’implementació de l’acord, Bartumeu va recordar que “Andorra ja té protecció per a les falsificacions” i va assegurar que “fer aquesta legislació és relativament fàcil”.

L’abril del 2016, Andorra hauria d’assumir la legislació sobre recollida d’informació estadística i una part del cabal comunitari en matèria bancària i financera, mentre que l’altra part, que segons Bartumeu seria “la gran majoria”, podria esperar fins a l’abril del 2018. El cap de Govern va admetre que “hi ha feina” a fer per complir aquesta darrera fase i va concloure que “no hi ha res impossible d’implementar, i també ho pensa l’Associació de Bancs d’Andorra (ABA), però hauria estat molt difícil poder complir en els terminis inicials”.

Més enllà de l’assumpció del cabal comunitari, l’acord inclou, per primer cop, la submissió d’Andorra al Tribunal de Justícia Europeu, amb seu a Luxemburg. Segons l’acord, el tribunal actuarà en cas de litigis al comitè mixt, l’ens format per la part europea i la part andorrana que s’encarregarà de fer el seguiment de la implementació dels textos.

A més de la transposició de la legislació europea i el dret a utilitzar i a encunyar els euros, que passarien a ser la moneda oficial d’Andorra, l’acord preveu que el Principat tingui assistència tècnica per part de la comissió europea, dels dos països veïns i dels seus bancs estatals. A més, el cap de Govern va recordar que el comitè mixt haurà de rebre informació sobre els projectes de modificació de les directives europees, per tenir temps per adaptar-se a qualsevol canvi.

Propers passos
Pel que fa als propers passos, el cap de l’executiu va confirmar que “l’actual Consell General no estarà en disposició d’aprovar” el text, ja que és “bastant improbable que pugui analitzar aquest acord”. Així mateix, va recordar que s’està treballant en la integració al mercat interior europeu i que s’espera alguna proposta concreta en menys de mig any, abans que s’acabi la presidència hongaresa de torn de la Unió Europea.

El Govern haurà de signar el conveni de la Iosco divuit mesos després de l’entrada en vigor del text
Un cop entri en vigor l’acord monetari, el Govern tindrà un any i mig per signar el conveni multilateral amb l’Organització Internacional de Comissions de Valors (Iosco), un termini que, segons el cap de Govern, Jaume Bartumeu, s’hauria modificat respecte del text inicial.

El cap de l’executiu va aclarir, durant la compareixença d’ahir, que aquest acord “no afecta l’intercanvi d’informació establert als acords, i per tant no afecta directament el secret bancari”. També va aclarir que la Unió Europea demana aquesta signatura com a conseqüència de les exigències del G-20, i va posar com a exemple que també l’han firmat l’illa de Man, Luxemburg, Àustria i Suïssa.

En aquest sentit, Jaume Bartumeu va argumentar que la signatura no afectarà els disset convenis d’intercanvi d’informació que ja ha ratificat el Consell General i va concloure: “Hem entès que estàvem protegint, igual que fins ara, el secret bancari i que no podíem tirar-ho endavant sense fer aquest pas.”

pdf3.jpg