Bartumeu reitera l’interès perquè un banc portuguès s’instal·li al país

Autor:
Font: El Periòdic d'andorra
Publicat el: 12 de Febrer de 2011

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va mostrar ahir el seu interès perquè algun banc portuguès pugui instal·lar-se al Principat, ara que la legislació ho permet. Bartumeu va fer aquestes declaracions durant la seva intervenció davant l’Agència per la Innovació i el Comerç Extern de Portugal (AICEP), tal com informava l’Agencia Lusa i recollia l’ANA.

El segon dia del viatge oficial a Portugal també va servir per signar un memoràndum d’entesa entre els dos països en l’àmbit de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) en matèria d’educació, així com un protocol de col·laboració en l’àmbit de les vacances de la gent gran.

El cap de Govern va reiterar l’interès d’Andorra perquè algun banc portuguès pugui instal·lar-se al Principiat, un interès que ja va traslladar al president de Portugal, Aníbal Cavaco Silva, quan aquest va visitar Andorra –una informació que havia avançat aquest rotatiu. Bartumeu va aprofitar la conferència que va pronunciar davant l’Agència per la Innovació i el Comerç Extern de Portugal, sobre el canvi de model econòmic d’Andorra i les perspectives de futur, per fer aquestes declaracions.

Després de la conferència, el cap de Govern es va desplaçar fins a l’Agrupament d’Escoles de les Olais. Aquest centre és conegut per la implantació del programa educatiu E-escolinha, considerat per l’ONU com un exemple de bones pràctiques en l’aplicació de les tecnologies de la informació i la comunicació en l’ensenyament i l’aprenentatge.

En aquest sentit, l’ambaixador d’Andorra a Portugal, Julià Vila, va signar un memoràndum d’entesa entre el Govern d’Andorra i el Govern de la República de Portugal en l’àmbit de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) aplicades a l’educació.

Amb aquest memoràndum, els dos països es comprometen a definir les formes més eficients de col·laboració per tal d’intercanviar experiències i resultats relatius als patrons d’aplicació de les TIC a l’ensenyament i a l’aprenentatge.

Entre altres qüestions, l’acord preveu la creació d’un grup de treball que tindrà com a missió la confecció d’un pla d’acció conjunt de reflexió sobre l’impacte de les TIC en l’Educació vigent durant el 2011 i el 2012, amb l’opció de considerar proves d’incorporació de noves tecnologies en cadascun dels dos països.

D’altra banda, el ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, també va signar un protocol de col·laboració entre el Departament de Benestar del Ministeri de Salut, Benestar i Treball del Govern d’Andorra i la Fundació INATEL de Portugal, en l’àmbit del programa de vacances sènior.

Aquest protocol permetrà que, durant la temporada 2012 (l’acord es podrà prorrogar durant tres anys si les dues parts així ho decideixen), es garanteixi la reserva de 200 places distribuïdes en grups de 50 perquè els beneficiaris de Portugal i d’Andorra gaudeixin, respectivament, de vacances al Principat i al país lusità. El programa tindrà una durada de set dies (sis pernoctacions) en règim de pensió completa.

Fira de productes / D’altra banda, en declaracions a l’Agència Lusa, Bartumeu va anunciar que el proper maig o juny se celebrarà a Andorra una fira de productes portuguesos. Precisament el president de l’Agència per a la Innovació i el Comerç Exterior de Portugal, Basilio Horta, va manifestar el seu interès en estrènyer les relacions comercials amb el Principat i va afirmar que l’AICEP està disposada a cooperar en la materialització d’aquelles oportunitats que puguin sorgir en un futur i que s’emmarquin en aquest objectiu.

En una línia similar es va expressar el secretari d’Estat de Comerç, Fernando Serrasqueiro, que va defensar la necessitat d’incrementar el dinamisme de les relacions econòmiques entre els dos països. Serrasqueiro va remarcar que Portugal té coneixements i competències en sectors com ara l’energia i les tecnologies de la informació, que poden ser d’interès pera Andorra.

pdf3.jpg