Estrènyer llaços amb Portugal

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 12 de Febrer de 2011

El cap de Govern va concloure ahir els dos dies de visita oficial a Portugal. Jaume Bartumeu s’ha reunit amb el primer ministre lusità, José Sócrates, i amb representants dels sectors econòmics i socials portuguesos. Però tal vegada el més destacat de la visita hagi estat que les autoritats andorranes han viatjat acompanyades de representants dels sectors econòmics del Principat.

En un món en què tots els països se centren en l’anomenada diplomàcia econòmica aquest és un gest que no pot passar desapercebut. De fet, hauria de ser més habitual que al costat d’ambaixadors i ministres i viatgessin representants de la societat civil, especialment del món dels negocis.

En les relacions internacionals d’Andorra, Portugal ocupa una posició cada cop més destacada i alguns empresaris del Principat fa anys que han identificat aquest no sempre ben conegut país peninsular com una plaça on invertir i fer negoci. Estrènyer les relacions polítiques i, sobretot, econòmiques amb Portugal és establir vincles amb un tercer país que –com França i Espanya– té veu i vot a les institucions europees. Arran de la negociació de l’acord monetari –però no només– Andorra ja sap fins a quin punt és primordial tenir les millors relacions possibles amb la Unió i com que la Unió és extremament complexa és molt aconsellable mantenir les millors línies de contacte directe amb algunes de les seves parts. Quan el Govern en el futur tingui algun tipus de problema amb Brussel·les és bo poder comptar amb el copríncep francès a París, amb les complicitats del govern espanyol a Madrid i també seria interessant poder comptar amb la comprensió i l’ajuda de l’executiu portuguès a Lisboa.

Amb la visita del cap de Govern a Portugal ha tornat a posar-se sobre la taula la possible entrada d’un grup bancari lusità a la plaça financera andorrana. Ja se’n va parlar durant la visita del president de la República Portuguesa, Aníbal Cavaco Silva, la primavera de l’any passat. Aleshores sonava el nom de Banco Caixa Geral. Tant hi fa. El desembarcament a Andorra d’un important banc portuguès no deixa de ser, en principi, una bona notícia: seria un símbol d’obertura i normalitat que ajudaria sens dubte a millorar la imatge internacional del Principat i de la seva plaça financera. Ara bé, també seria recomanable no fer volar coloms abans d’hora i treballar per garantir que aquesta obertura i aquesta internacionalització es tradueixin en fets.

pdf3.jpg