¿On són els pirates? En resposta al senyor Gilbert Saboya: a cadascú els seus qualificatius

Autor: Gerard Barcia
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 14 de Febrer de 2011

S’ha sentit la veu d’un pretès centrista-liberal –el Sr. Gilbert Saboya– afirmant, en una tertúlia radiofònica, que el cap de Govern es dedica a vilipendiar Andorra en els seus desplaçaments a l’exterior. ¿Sap el que diu? ¿No li pugen els colors fent aquestes afirmacions que ell hauria de saber –segur que ho sap– que no són certes?

Per centrar-nos, és bo recordar alguns extractes del que ha dit Jaume Bartumeu més enllà de les nostres fronteres: «Hem donat confiança als països que envolten Andorra, els nostres interlocutors econòmics principals, que han de ser l’escenari d’actuacions comercials futures». Això significa confiança per poder comerciar.

«La prosperitat d’Andorra ens vindrà del reforçament de la imatge de país seriós». Això significa reforçament, perquè de seriosos ja en som.

«El tercer pilar de l’economia andorrana, amb el comerç i el turisme, és el sector bancari, que volem defensar i que estem reforçant». Això es refereix als pilars econòmics andorrans.

«Avui, la prioritat del sector financer andorrà –al qual hem de reconèixer equilibri i sentit de la responsabilitat–, és mantenir tant el seu embrancament europeu com la relació adequada amb el sistema de compensació interbancari internacional». Això significa que un sector financer ha de ser equilibrat i responsable.

És clar que un cop va citar el text del G20 on es deia «L’era del secret bancari queda darrere nostre». Ho feia després de dir que el nostre perfil internacional com a país era «Un perfil que partia d’excepcionalitats i excepcions, que ens allunyaven de la normalitat». I tot això no té res de subversiu; sinó de base de projecte realista.

Per aquesta raó no es pot entendre que el Sr. Gilbert Saboya, exconseller general per l’AND, pretengui irrompre de nou –cosa respectable en si– en l’escena política, en un moment complex i mogut com l’actual, afirmant en una tertúlia radiofònica que el cap de Govern es dedica a vilipendiar Andorra en els seus desplaçaments a l’exterior, i volent fer creure que ha dit allò que no ha dit.

No és lleial envers el país intentar confondre i convèncer al poble andorrà que el seu cap de Govern el critica; que critica el que més estima, el seu país; i que deixa malament la seva comunitat davant dels representants dels nostres veïns. Sortosament, tothom sap que no és així.

Permeti’m, Sr. Saboya, dir-li que el nostre cap de Govern es desplaça a fora per donar confiança al capital, atreure inversió forana, fent-ho amb empresaris andorrans per obrir nous mercats, com li correspon a un Govern i a un governant amb esperit emprenedor, que vol una Andorra amb futur i una economia competitiva que beneficiï tothom.

Ens pot oposar, si vol, idees, programes, opinions i projectes, i en podrem parlar, però no ens oposi més xarlataneries tenyides d’atacs personals, perquè aquí no ens hi trobarà.

pdf3.jpg