Bartumeu, indignat per la falta d’informació sobre el concordat

Autor:
Font:
Publicat el: 12 de Febrer de 2008

bondia_miniatura.jpg

Maria Baró

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va instar ahir el cap de Govern, Albert Pintat, a considerar el concordat entre Andorra i la Santa Seu com una “qüestió d’Estat” en què es tingui en compte la resta de forces parlamentàries. En gran part les crítiques del cap de l’oposició s’han produït perquè el grup que presideix encara no ha rebut cap informació sobre l’estat de les negociacions amb el Vaticà.

Per tant, Bartumeu va assenyalar que la situació és la mateixa que el 20 de desembre passat, quan les primeres informacions que van conèixer els socialdemòcrates van ser a través del discurs que va pronunciar el copríncep episcopal, Joan Enric Vives, amb motiu de l’habitual recepció de Nadal. Així, Vives va expressar la seva “satisfacció perquè s’està arribant a la fase final de la negociació”. Set dies després, la ministra d’Afers Exteriors, Meritxell Mateu, va parlar sobre l’acord amb la Santa Seu en el si de la comissió legislativa d’Exteriors, presidida per Bartumeu. No obstant això, la titular d’Exteriors tampoc va respondre a les expectatives segons el cap de l’oposició, ja que “Mateu en va voler parlar dient explícitament que en parlava per cortesia”.

REUNIÓ AMB MARQUÉS

Davant d’aquesta situació, el president del grup parlamentari socialdemòcrata i el president suplent, Francesc Rodríguez, es van reunir ahir amb el representant de Joan Enric Vives, Nemesi Marqués. Durant la trobada, els socialdemòcrates “vam fer saber la nostra preocupació”. En aquest sentit, el cap de l’oposició va subratllar que “no podem encreuar els braços i esperar que entri a Sindicatura i trobar-nos amb una situació que no volem i no haurem buscat”. I és que Bartumeu destaca que l’acord amb el Vaticà és un tema que “no s’ha de tractar estricament en la comissió d’Exteriors, sinó que és una qüestió d’Estat i si afecta la Constitució, si és així, hauria de tractar-lo el cap de Govern amb la resta de forces polítiques”. Per aquest motiu, tampoc descarten portar l’estat de les negociacions amb el Vaticà al si d’una sessió del Consell General de control al Govern durant el proper període de sessions, el mes de març. Precisament, Bartumeu preveu que les primeres sessions de control a l’executiu “siguin intenses”.

EL TRILATERAL

Una altra de les qüestions que no estan agradant gens als socialdemòcrates és la posició d’Andorra respecte a l’Acord Trilateral i els resultats de la reunió de la comissió de seguiment, que va tenir lloc al Principat la setmana passada. En aquesta línia, Bartumeu va posar sobre la taula les exigències del Govern de l’Estat espanyol, partidari d’eliminar els controls mèdics per obtenir els permisos de residència i treball. Així, el socialdemòcrata va indicar que de quina manera l’executiu andorrà “vol resoldre els problemes dels ciutadans andorrans que volen treballar a Espanya si no s’avança pel tancament d’Andorra amb les proves mèdiques”. Alhora, Bartumeu va criticar el fet que des del Govern no hagi transcendit més àmpliament com va transcórrer la reunió.

RELACIONS AMB EUROPA

D’altra banda, el cap de l’oposició va avançar que el 23 de febrer presentaran als membres del PS i a L’Alternativa la segona fase de la proposta socialdemòcrata relativa a les relacions amb Europa.

pdf3.jpg