Pas decisiu per crear l’Agència Tributària

Autor: toni solanelles
Font: diari d'andorra
Publicat el: 10 de Febrer de 2011

El consell de ministres va aprovar ahir la constitució d’una comissió encarregada de posar en funcionament l’Agència Andorrana Fiscal i de Fronteres, l’equivalent a una agència tributària que ha de fusionar el departament de Tributs del ministeri de Finances i el cos de Duanes, que orgànicament està inclòs dins la mateixa cartera ministerial.

Aquest nou organisme es considera des del Govern “una eina imprescindible” per a la gestió i la bona posada en marxa del nou marc impositiu. En aquest sentit, l’objectiu és que l’agència es pugui posar en marxa a l’entorn de l’1 d’abril que és quan es comença a desplegar el marc fiscal recentment aprovat al Consell General.

La comissió que s’ha configurat ha de fer una anàlisi global de la situació per poder fusionar els dos departaments esmentats i per establir el funcionament del nou organisme, resolent des de l’estatuts que han de tenir els components de l’equip fins a com s’han de dur a terme els procediments. En qualsevol cas, segons el portaveu de l’executiu, Bruno Bartolomé, la creació de l’agència “no ha de representar cap cost afegit” i s’ha d’aprofitar “el funcionament” actual dels dos departaments, que depenen del mateix ministeri. La comissió, que es dissoldrà el dia abans que es creï formalment l’agència tributària, la formaran el ministre de Finances, el secretari general de Govern, el secretari d’Estat de la Funció Pública, els directors dels departaments de Tributs i Duanes i representants del gabinet jurídic, del sindicat de duaners i d’un representant sindical de l’administració general que tingui una vinculació directa amb el departament de tributs.

ENTRA EN VIGOR L’ACORD FISCAL AMB ESPANYA SENSE REGLAMENT

L’acord d’intercanvi de dades fiscals amb Espanya entra avui en vigor sense que hi hagi tancat el reglament que especifica com s’haurà de fer aquest procediment. El portaveu de l’executiu, Bruno Bartolomé, va considerar no només que això no ha de ser cap inconvenient, sinó que “té la seva lògica”, i que les primeres setmanes que el conveni sigui vigent serviran com a “fase de tempteig, de prova” per incorporar els matisos que calgui després de les primeres experiències pràctiques al reglament que “s’està tancant per poder respondre a les demandes”. Bartolomé va qualificar de “progressiva” aquesta normativa. L’executiu no té cap previsió de quantes demandes es poden arribar a rebre de l’Estat espanyol. En referència amb  l’elevat increment de comisos de diners per la guàrdia civil a la frontera del Riu Runer es considera que són dipòsits que els inversors retiren per millorar la seva liquiditat.

pdf3.jpg