El Govern dóna el primer pas per a l’Agència Fiscal i de Fronteres

Autor: p.g.
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 10 de Febrer de 2011

La creació de la futura Agència Andorrana Fiscal i de Fronteres va donar ahir el seu primer pas amb l’aprovació de la formació de la comissió encarregada d’elaborar tot el reglament de funcionament d’aquesta agència. Tot i això, aquesta comissió haurà de treballar de valent per elaborar tot el text reglamentari i d’una nova llei perquè aquesta nova agència i el nou cos, format pels agents de la duana i els del departament de tributs, puguin funcionar, segons va informar a aquest rotatiu Raül Bartolí, director adjunt de Procediments Duaners del Departament de Duana.

És per aquesta qüestió que tot i que el calendari marcarà la pressa perquè tot aquesta reglamentació estigui desenvolupada abans d’abril, mes en el que es preveu se celebrin les eleccions anticipades, el funcionament íntegre del nou cos en la nova agència no podrà aconseguir-se fins l’aprovació final pel futur nou consell general de la nova llei de creació.

Aquesta comissió pretén deixar-ho tot preparat perquè el nou govern que surti tiri endavant aquesta nova eina de control fiscal. De fet el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, va explicar que el reglament de funcionament de l’agència es preveu que estigui enllestit en les pròximes setmanes.

Gestió, control i inspecció / Bartolomé va explicar que aquesta comissió «és el pas previ a l’entrada en vigor de les noves figures impositives tant directes com indirectes, emmarcades en la reforma tributària portada a terme pel Govern, i que dotarà al Principat d’un sistema fiscal modern, equiparable al dels països del nostre entorn, tot i que amb una pressió fiscal molt menys important», va dir.

Aquesta nova agència pretén ser una organització «sòlida i eficaç que porti a terme la gestió, la liquidació, la recaptació el control i la inspecció, en la creació i la remodelació de tots aquests impostos».

La creació de l’agència s representa una eina imprescindible per garantir una gestió dels tributs estatal eficient i sense que el cost d’aquesta gestió augmenti per a l’Administració. Per aquest motiu, des de l’Executiu ja es va avançar que els recursos humans que formaran part del nou departament seran el resultat de la fusió del departament de Tributs i de Duana.

La creació d’aquesta agència permetrà optimitzar tots els recursos de l’Administració tant materials com humans, centralitzar les dades i els eines de gestió i control, millorar la gestió dels ingressos, racionalitzar la despesa, agilitzar els tràmits pels obligats tributaris i tenir un interlocutor únic així com un estalvi de temps en la gestió administrativa.

pdf3.jpg