La comissió de valoració va validar 123 nous casos de discapacitat el 2010

Autor: d.m.
Font: diari d'andorra
Publicat el: 4 de Febrer de 2011

El Consell Nacional de Discapacitats, l’òrgan que comparteixen el Govern i les associacions d’afectats, es va reunir ahir a l’edifici administratiu. L’executiu va informar les entitats de l’activitat que ha dut a terme la comissió de valoració de la discapacitat al llarg del 2010.

Durant l’any, l’ens ha avaluat 207 expedients, dels quals 123 han resultat ser favorables, 22 s’han desestimat, 18 més s’han arxivat per manca de documentació i, a 31 de desembre, hi havia 32 més en fase de valoració. La comissió de valoració determina, a més, el grau de menycabament de cada usuari. A partir del 33% es considera que la persona té una discapacitat i els que tenen a partir d’un 70% tenen dret a percebre una pensió de solidaritat equivalent al salari mínim. Ara mateix hi ha 66 beneficiaris d’aquesta prestació i 134 més que reben l’anomanda PAM (pensió d’adult minusvàlid), que era l’equivalent a la pensió de solidaritat abans del canvi legislatiu. A més, hi ha 210 persones a les quals se’ls garanteix l’afiliació a la CASS en tenir més d’un 33% de grau de menyscabament. La ministra de Salut i Benestar, Sílvia Bonet, va explicar que havia recollit la demanda de les associacions de discapacitats sobre la necessitat de fer més accessible la pensió de solidaritat i que no sigui necessari assolir aquest 70% de discapacitat. Bonet va manifestar que es tracta d’una prestació ideada per a aquelles persones a les quals el grau de discapacitat els impedeix treballar i hi va afegir que la inserció al món laboral és la gran prioritat de l’administració sempre que sigui factible i, per això, “hem d’ajudar totes aquestes persones que puguin a integrar-se al món laboral”.  En tot cas, sí que va indicar que l’executiu ho revisarà.

EL CENS I LA PARTICIPACIÓ

Una altra de les demandes dels col·lectius fa referència al cens de dispacitats. La secretària d’Estat d’Igualtat i Benestar, Magda  Mata, va assegura que la dada sobre el nombre de persones amb discapacitat que hi ha al país “no és fiable i per això no la  acilitem”. Per això es treballa amb un cens que la ministra va assegurar que està a punt de tancar-se. Tanmateix, les entitats es van queixar de la poca freqüència amb què es reuneix el Consell Nacional de Discapacitats (ho fa un cop l’any). Bonet va assegurar que això es revisarà i que l’objectiu és que crear una comissió permanent de caràcter tècnic que pugui atendre qualsevol demanda.

“Ara elaborarem un esborrany i si els sembla bé canviarem el funcionament”, va comentar. Les associacions també es van queixar dels problemes motivats per les barreres arquitectòniques i del poc respecte que hi ha a les places d’aparcament per a  minusvàlids, sovint ocupades per conductors que no la necessiten. 

pdf3.jpg