L’autenticació de l’acord monetari serà una realitat “d’aquí a molt pocs dies”, segons va explicar ahir el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé.
El consell de ministres hi va donar el vistiplau a la sessió de dimecres al matí i, per tant, el text es considera ja invariable a tots els efectes des de Brussel·les. Ara tan sols manquen dos gestos: la rúbrica, de la qual s’ocuparà l’ambaixadora a la Unió Europea, Eva Descarrega, i la ratificació, de la qual s’ocuparà el Consell General. L’executiu ha encomanat a Descarrega la missió que signi “tan aviat com li sigui possible”. La data és tan sols un problema “de quadrar agendes”, i podria estar resolt de manera immediata.
Bartolomé va informar que el text que l’executiu va autoritzar a firmar és el que es va negociar el 26 de gener passat a Brussel·les. Un retard de 18 mesos en el calendari d’aplicació previst, fins al juny del 2018, és la principal concessió que la delegació del país va aconseguir davant la UE. A més, el portaveu del Govern va explicar que el conveni comportaria altres avantatges, com la integració a l’anomenat “mercat comú”. Per contra, el país haurà de posar al dia “estadístiques, lleis sobre el blanqueig i la prevenció de la falsificació”, segons va declarar el portaveu.
El Govern s’ha proposat eliminar qualsevol ombra de dubte, i per això vol tirar endavant una campanya informativa. Bartolomé va anunciar l’edició d’uns fulletons informatius que seran distribuïts a tota la població, “per informar exactament dels avantatges i de les conseqüències” de signar l’acord monetari. També s’informarà “per la via oficial” a tots els actors econòmics i socials del Principat.
El proper Consell decidirà
El portaveu del Govern va reconèixer que serà després de les eleccions anticipades quan a la cambra legislativa li tocarà decidir si és que sí o si és que no. Un text sobre el qual no tindrà cap marge de maniobra. Malgrat això, Bartolomé va assegurar que no hi havia hagut la intenció “de posar ningú entre l’espasa i la paret”, sinó més aviat de tancar un tema “que hauria estat una irresponsabilitat no tancar”.
Però el portaveu va negar que el text s’hagi negociat d’esquena a la població. Bartolomé va assegurar que hi havia hagut una acollida “relativament favorable” de la majoria dels organismes que han estat consultats, en la ronda de reunions que va mantenir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, per informar de l’afer.
EL GOVERN MANTÉ LA INCÒGNITA SOBTE LA PRÒRROGA
El portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, no va voler aclarir si finalment hi haurà alguna modificació al polèmic decret que prorroga el pressupost del 2009 per al 2011, amb crèdits extraordinaris inclosos. En canvi, sí que va precisar que “s’està redactant una resposta al requeriment formal del síndic”, que l’executiu ja ha rebut. En funció del que respongui el Govern, la Sindicatura haurà de fer arribar la disputa fins al Tribunal Constitucional, tot i que el síndic, Josep Dallerès, va qualificar la situació d’absolutament normal. Bartolomé, a més, va assegurar que s’està elaborant un contrainforme des dels serveis jurídics del Govern, que posarà en dubte algunes de les qüestions que s’afirmaven en el document encarregat per la Sindicatura. Segons fonts consultades, l’executiu entén que l’informe no diu res sobre els crèdits extraordinaris, el veritable nucli de la polèmica, i està disposat a fer algunes modificacions de forma, però té la intenció de mantenir-ne el fons.
SEGLE 21 I EL PS ESTUDIEN UN PACTE A SANT JULIÀ AMB VISTA A LES ELECCIONS GENERALS
El Partit Socialdemòcrata de Sant Julià i la formació parroquial Segle 21 van estar estudiant ahir diferents opcions per presentar-se a les eleccions generals a la llista territorial. En una reunió que van mantenir al local dels excompanys de viatge d’ApC, les dues formacions van estudiar els punts progamàtics que tindrien en comú, i en quines accions que afecten la parròquia podrien donar-se suport. Segons fonts properes a la reunió, es va parlar del túnel de la desviació de Sant Julià, ja que tots dos partits estan d’acord en la modificació del traçat actual. Així mateix, també es va parlar del projecte de Naturlàndia, que no agrada ni als uns i als altres. A més, es van posar sobre la taula altes temes programàtics. Malgrat tot, encara no van tancar cap acord concret, tot i que van constatar que “hi ha força coincidències”. No és descartable que el PS d’Escaldes busqui un pacte similar amb Renovació Democràtica, l’altra força que va voler baixar del vaixell d’Andorra pel Canvi al final de l’estiu.
La idea és formar la llista conjunta per quan s’avancin els comicis, però no descarten que l’entesa s’allargui amb vista a les eleccions comunals del desembre, si és que es produeix.