El Govern fa marxa enrere i torna la ‘h’ a ‘Canòlich’

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 4 de Febrer de 2011

El Govern farà marxa enrere en algunes de les decisions que va prendre la Comissió de la Toponímia, i que van quedar plasmades en el Nomenclàtor oficial. És una de les decisions que va prendre dimecres al matí el consell de ministres, i que es va fer pública ahir.

L’executiu respon d’aquesta manera a una part de les demandes que li havia formulat el comú de Sant Julià de Lòria, que va manifestar en públic i també per la via administrativa la disconformitat amb algunes de les consideracions del Nomenclàtor.
La novetat més important, i també la que havia aixecat més polseguera, és que Canòlich, passa a escriure’s amb h final, tal com demanava la corporació laurediana. La Comissió de la Toponímia va considerar pertinent eliminar-la, cosa que va aixecar de seguida protestes, que defensaven el que es considerava una escriptura tradicional. També d’aquesta mateixa parròquia es modifica l’ortografia oficial de Juberri i Auvinyà. En la primera versió del Nomenclàtor el primer topònim apareixia escrit amb v, i el segon, en canvi, amb b.

Segons va explicar Bartolomé,  el Govern ha pres aquesta decisió per dos motius fonamentals. En primer lloc, perquè s’ha volgut “mostrar sensibilitat” amb les peticions que se li van adreçar des del comú de Sant Julià de Lòria, en forma de recurs d’alçada. La segona, els arguments en favor de “la tradició” i les “referències històriques” que ha aportat el comú des que va encetar la polèmica. Cal recordar, a més, que ja existia un decret del Govern que fixava una toponímia, i que en alguns casos no coincidia amb la que va proposar la comissió.

El ‘Nomenclàtor’ “En evolució”
Bartolomé va assenyalar, a més, que la llista dels topònims de les set parròquies “no ha de ser un element estàtic”, i que, per tant, s’accepta la idea que pugui anar evolucionant i s’hi puguin anar introduint canvis, com si es tractés “d’un element viu”.

A banda, Bartolomé va recordar que la Comissió de la Toponímia es reuneix una vegada a l’any, i que en tot cas “els criteris tècnics són el que fa servir per treballar, i no es poden posar en dubte”. Això no vol dir que no puguin tenir en compte “altres tipus de sensibilitats”. El portaveu també va justificar la feina de la comissió tot recordant que “l’índex de coinciències és altíssim”. Gairebé amb un punt irònic, Bartolomé va destacar que l’executiu només haurà de rectificar “un 0,07 per cent de les decisions que es van adoptar en el Nomenclàtor”, ja que de moment no es canviarà “cap dels altres 4.234 noms que hi figuren”.

Entre aquests, hi ha els topònims de Bixessarri i Serni, que també va posar en peu de guerra el comú lauredià, perquè s’estimava més l’ortografia tradicional, Bissisarri i Cerni. Tampoc no es tocaran de moment aquells topònims dels quals es queixava un altre comú, el de Canillo. L’estany del Juclà no es podrà escriure com del Juclar, però en aquest cas cal recordar que una part de la parròquia ja hi està d’acord.

En tot cas, l’executiu ha obert la porta a tractar altres temes, com per exemple la nomenclatura   correcta de Perecaus o la inclusió del Roc Meler al Nomenclàtor. Tot i que de moment no hi ha cap canvi oficial, la propera reunió de la Comissió de la Toponímia acceptarà la revisió d’aquests dos aspectes, ja que en l’anterior no es van debatre.

EL COMÚ DE SANT JULIÀ VOL SABER EL CRITERI PEL CANVI

El comú de Sant Julià de Lòria té interès a conèixer els motius de la decisió que el Govern va fer pública ahir respecte dels topònims de la parròquia. Així ho van manifestar fonts properes a la corporació, poc després que el secretari d’Estat anunciés el canvi al Nomenclàtor. Cal recordar que en realitat la modificació és el resultat d’un recurs d’alçada que el comú va presentar, i la resolució completa encara no ha transcendit. Cal posar en relleu que les grafies de Canòlich, Juberri i Auvinyà no eren les úniques per les quals hi havia disputa, i el comú vol saber per què s’ha decidit accedir a algunes peticions, però no a d’altres. Bissisarri i Serni seguiran figurant al Nomenclàtor amb grafies que el comú no accepta (Bixessarri i Cerni), i vol saber per què hi ha “disparitat de criteri”.

Malgrat tot, el cònsol major, Josep Pintat, va manifestar públicament l’agraïment al cap de Govern, Jaume Bartumeu, per la “deferència demostrada” en informar-los, via telefònica, que hi hauria alguns dels canvis sol·licitats al Nomenclàtor. Es pronunciarà oficialment quan hagi pogut llegir la resolució completa.

D’altra banda, el comú de Canillo va informar que no li constava “cap notificació oficial” sobre els canvis que plantejava, però s’ha de tenir en compte que en aquest cas no hi ha decisions definitives. Malgrat això, la corporació va valorar positivament que les peticions es prenguin en consideració.

pdf3.jpg