Govern negocia el reconeixement de la targeta de discapacitat amb el Consell d’Europa

Autor: e.o.g.
Font: més andorra
Publicat el: 4 de Febrer de 2011

El Govern està negociant amb el Consell d’Europa perquè la targeta de discapacitat andorrana sigui reconeguda a tot el territori europeu. Fins ara, la tarja no era reconeguda en alguns territoirs, i segons va comentar la  secretària d’Estat per la Igualtat, Magda Mata, s’espera que el procés de negociació arribi a bon port i no sigui molt llarg.

Aquest va ser un dels temes que es va tractar durant la reunió que va mantenir ahir el Consell Nacional de  discapacitats (Conadis). Un altre dels temes que es va tractar va ser la històrica reivindicació per part del  col·lectiu de discapacitats de rebaixar el grau de menyscabament per poder gaudir de la pensió de solidaritat. En aquests moments, cal que el grau de menyscabament sigui del 70% per rebre l’ajuda, i la ministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet, es va comprometre a modificar-ho, però abans «hem de veure què podem assumir». De tota manera, pel Ministeri de Salut, Benestar i Treball és més interessant promoure que les persones s’integrin al mercat laboral, ja que és «més integrador, menys exclusiu», segons Mata.En aquest sentit, la ministra va comentar que s’havia incorporat un tècnic d’ocupació a la Comissió Nacional de Valoració (Conava) i s’estudiaran fórmules per ajudar que els discapacitats no s’excloguin del mercat laboral, ja sigui oferint formacions, ampliant les ajudes a les empreses que incorporin un discapacitat a la seva plantilla, o d’altres mesures.

En la reunió també es va parlar de modificar el funcionament del Conadis en el sentit de poder fer reunions més freqüentment, potser creant una comissió permanent per atendre consultes sobre el compliment de la legislació en matèria d’accessibilitat, i així també donar continuïtat als projectes. A finals de març, el Conadis es tornarà a reunir per valorar un nou reglament de funcionament.

Entre les demandes que van fer els representants de les diferents entitats de discapacitats destaca la de ser més «rígid» a l’hora de fer respectar les places d’aparcament reservades al col·lectiu. Ja fa temps que el president de la  Comissió per al foment de l’accessibilitat, Albert Llovera, demana tolerància zero en aquest camp, amb l’aplicació de sancions quantioses per als infractors. A la trobada també es van presentar les dades de la Conava del 2010. En aquest sentit, es van iniciar 207 expedients, 123 dels quals favorables i 32 queden pendents de valoració. Així mateix, es va exposar que hi ha 210 persones que es beneficien de la CASS en tenir un grau de menyscabament superior al 33% i 200 que cobren o bé pensió de solidaritat o bé pensió d’adults amb minusvalia.