La Comissió Nacional de Valoració, la Conava, va avaluar l’any passat 207 dossiers, 123 dels quals van ser favorables, és a dir, van derivar en la certificació d’una incapacitat. D’aquests, 32 van certificar una incapacitat física, 57 una de psíquica, i 4, sensorial, i els altres van ser la combinació de diversos menyscabaments. Un total de 22 dossiers més van ser desfavorables, 18 van ser arxivats per manca de documentació o perquè estava incomplerta i 32 encara estan pendents d’avaluació. Quatre més eren de persones que han mort i vuit es van donar de baixa perquè les persones han marxat del país. Aquestes són algunes de les dades facilitades per la ministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet, després de la reunió del Consell Nacional de Discapacitats (Conadis).
Altres dades posen de manifest que són 210 les persones que es beneficien de la cobertura sanitària per tenir més del 33% de menyscabament. A més, des de la seva creació s’ha atorgat 66 pensions de solidaritat i 134 persones més reben la pensió d’adult minusvàlid (PAM). Ara com ara, i tenint en compte aquestes dades, es treballa en l’elaboració d’un cens que serveixi per conèixer el volum exacte de persones amb discapacitat i, de fet, cal incorporar les relatives a la comissió de valoració sociosanitària.
Durant la reunió, el col·lectiu va fer un seguit de demandes, que derivaran, entre altres coses, en canvis en la Conadis. D’aquesta manera es crearà una comissió tècnica permanent per atendre les necessitats que puguin anar sorgint abans no es reuneixi el consell, que ho fa un cop a l’any. Des de Salut també s’està avaluant els recursos de psicologia disponibles a Salut Mental per saber si són suficients per poder atendre les persones que tenen alguna minusvalidesa i perquè “l’atenció sigui l’adequada”, tal com va destacar Bonet.
Accessibilitat i aparcaments
El col·lectiu també va fer un seguit de demandes sobre accessibilitat i mobilitat i el que vol Salut és mirar de treballar de manera conjunta amb els comuns perquè hi hagi cada cop menys barreres arquitectòniques i perquè s’imposi més “rigidesa” amb els conductors que s’estacionen a les places reservades a minusvàlids.
Des del ministeri també es treballa amb el Consell d’Europa per a la creació d’una targeta de minusvàlid que sigui vàlida a tot arreu, ja que hi ha persones que s’han trobat amb problemes en alguns països.
El col·lectiu ha demanat que es faci una revisió a la baixa del grau de menyscabament necessari per percebre una pensió de solidaritat. En aquest sentit, el ministeri s’ha compromès a treballar-hi però insisteixen, també, que cal garantir a les persones que vulguin continuar treballant que ho puguin fer, i per tant aquesta valoració haurà de tenir molt en compte, segons la secretària d’Estat d’Igualtat i Benestar, Magda Mata, en quines condicions s’ha de donar l’ajuda.
Precisament, del treball de les persones discapacitades també se’n va parlar, i en aquest sentit Bonet va explicar que s’ha inclòs dins de la comissió de valoració un tècnic de treball, perquè la intenció és potenciar l’ocupació de les persones amb discapacitat. En aquest sentit la titular de Salut, Benestar i Treball va exposar que ja hi ha ajudes a les empreses, però que potser en calen més o són necessaris altres incentius, i també va exposar que es vol potenciar la formació de les persones discapacitades per facilitar el seu accés al mercat laboral.
Una altra de les demandes dels discapacitats és que els tràmits siguin molt més àgils, ja que, tal com van reconèixer tant Mata com Bonet, sovint són feixucs. Finalment, el col·lectiu de discapacitats vol que hi hagi una memòria sobre les propostes que es vagin fent en les diferents reunions perquè d’aquesta manera quedi constància de les demandes, i el ministeri ho valora positivament.