Entrevista a Albert MORENO: “No hi haurà cap conflicte amb la part espanyola per les taxes del tabac”

Autor: Marià Miño
Font: bon dia
Publicat el: 4 de Febrer de 2011

El nou ambaixador espanyol, Alberto Moreno, va afirmar ahir que encara que no s’aprovés el projecte de llei que regula les taxes del tabac durant aquesta legislatura no es produiria cap conflicte. Moreno va argumentar que la relació entre els dos estats passa per un dels millors moments i que es té en compte la conjuntura política que viu el país. El diplomàtic també va lamentar l’actual situació del sistema educatiu espanyol i va apostar per una millora de la qualitat.

¿Com encara aquesta segona etapa a l’ambaixada espanyola, ara com a màxim representant?
L’encaro amb il·lusió i amb molta satisfacció, perquè en els anys que vaig estar aquí vaig veure com les relacions milloraven. Des que jo vaig arribar, l’any 99, just quan s’acabava el conflicte del tabac, fins que vaig marxar el 2013, la veritat és que les relacions havien millorat moltíssim. Passaven per un moment molt positiu. I ara arribo aquí i em trobo que encara estan millor. Per tant, la veritat és que ve de gust tornar.

¿Creu que les relacions entre Andorra i Espanya passen actualment pel seu millor moment en la història recent dels dos estats?
Dir que és el millor moment és una mica agosarat, però podem dir que és un dels millors moments. Jo també he viscut aquí en situacions molt bones, però és clar que passen per uns moments molt bons.

En efecte, sembla que conflictes com el del sucre o el tabac s’han resolt en els últims anys.
Sempre s’ha dit que un escull els seus amics, però no els seus veïns. Amb els veïns s’ha de conviure. Per tant, en les relacions entre veïns hi ha més possibilitats que sorgeixi algun problema en algun moment. El que hem sabut és reduir això fins a la mínima expressió. I quan sorgeix algun potencial problema, en parlem, i així l’evitem. La solució és aquesta. Les relacions mai són perfectes, perquè cada societat i cada país tenen la seva evolució, i l’única solució és parlar.

El seu predecessor en el càrrec va lloar els avenços realitzats pel Govern en matèria fiscal, i és més que previsible que els acords per evitar la doble imposició amb l’Estat espanyol se signin durant el seu mandat com a ambaixador. ¿Fins a quin punt veu a prop aquesta signatura?
És una qüestió que no trigarà gaire, i de fet el passat dia 10 es va arribar a l’acord que es començaria a treballar per preparar aquest acord. Nosaltres, per signar-lo, necessitem que Andorra s’acabi de definir. En el moment en què es defineixi anirem endavant i signarem. El que nosaltres hem acordat ara és començar a treballar, avançar en aquest procés perquè es pugui signar al més aviat possible. I jo crec que tant les empreses espanyoles com les andorranes ho demanen, ja que simplificarà el marc jurídic perquè sigui comú. Encara no ens hem reunit per iniciar el procés, però ho farem aviat.

En els últims anys, l’Escola Andorrana s’ha anat consolidant i, paral·lelament, el nombre d’alumnes que opten pel sistema educatiu espanyol s’ha anat reduint. ¿Com valora aquest fet?
Aquí hi ha un element que per a nosaltres no és gaire positiu. Jo me’n vaig anar d’Andorra tancant l’escola d’Ordino, i arribo quan s’ha tancat l’escola de la Massana. Evidentment, això no és una bona notícia. Durant aquests anys, el sistema espanyol ‒això és una realitat, i per tant, amagar-la seria absurd i negatiu per a nosaltres i per a Andorra‒ ha perdut alumnes. La notícia positiva és que per primera vegada aquest any l’institut de la Margineda ha crescut. ¿Significa això que hem parat la davallada i que consolidem el sistema? Ho veurem.
De totes maneres, el treball que ja s’ha començat és millorar la qualitat de l’ensenyança. Si millores la qualitat i els teus alumnes surten ben preparats, els resultats vindran. I el que nosaltres hem de fer no és plorar perquè hem perdut alumnes, sinó millorar la qualitat del nostre ensenyament. Em consta que això ja s’està fent, i espero que els resultats arribin.

En contrapartida, una de les fites assolides ha estat la Prova Oficial de Batxillerat (POB).
Això era un element que mancava abans i que finalment hem aconseguit. N’hi ha d’altres, però a poc a poc anem fent.

¿Quines serien aquestes mancances?
Hi ha una qüestió que és fonamental, i és el prestigi. És un fet que l’educació espanyola, per diverses raons, no ha acabat d’assolir el prestigi que es mereix. Per això abans he insistit en la qualitat. I l’única manera de guanyar-la és treballant bé i formant bé els alumnes.

En els últims anys també hi ha hagut una sortida important de residents espanyols. ¿Confia que aquesta tendència es pugui invertir a mesura que vagi passant la crisi econòmica?
La situació de crisi ha fet que algunes persones s’hagin quedat sense feina. En aquest moment tens l’opció de quedar-te i buscar feina o bé tornar. El fet és que encara avui el sistema social és més potent a Espanya o a Portugal que a Andorra, i per tant hi ha gent que ha optat per tornar perquè es pot apuntar a les llistes de l’INEM. A mesura que comencem a tenir xifres positives, penso que la situació tindrà una tendència a millorar i que la gent no tindrà necessitat de marxar.

La comissió del trilateral no es va reunir l’any passat, tot i que tenia previst fer-ho a principis del 2010, si bé la ministra Trinidad Jiménez va anunciar que en breu es farà una reunió tècnica. ¿Com està aquest procés?
Amb la comissió del trilateral hi ha hagut un dèficit d’atenció, però aquí no hi ha culpables, sinó que tots ho som una mica. Crec que ara tenim una oportunitat, amb l’entrada d’Andorra al tractat de Baiona, en matèria de cooperació transfronterera, que permetrà que Andorra sigui membre de ple dret i gaudeixi de tota una sèrie d’avantatges que dóna la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP). Això és un element que ens anima a fer una reunió de seguiment del trilateral, perquè haurem de definir com farem la comissió de seguiment i qui la compondrà, i Andorra tindrà unes oportunitats de cooperació i podrà entrar en uns concursos europeus. Ara que tenim aquesta situació nova, nosaltres hem d’acompanyar-la, i així ho farem. 

Pel que fa a l’augment del preu del tabac, després de l’última sessió de Consell General el projecte de llei que regula les taxes va quedar en suspens, i no és clar que s’acabi aprovant aquesta legislatura. ¿Podria provocar això algun tipus de conflicte amb l’Estat espanyol?
No hi haurà cap conflicte amb la part espanyola per les taxes del tabac encara que no s’aprovi la normativa, perquè nosaltres entenem que hi ha una situació política determinada, i que per tant no és una decisió que es vulgui prendre amb mala voluntat. De fet, som molt conscients que la voluntat del Govern és fer-ho. Jo no em puc posar amb la decisió, ja que és interna de les autoritats, que s’han de posar d’acord amb l’oposició per votar-ho.
Penso que com abans, millor, més que res perquè si el diferencial és massa gran les possibilitats que hi hagi problemes també creix. Per tant, sempre és una mesura que evitaria possibles conflictes. De totes maneres, estic totalment convençut que les relacions de cooperació avui entre Espanya i Andorra fan pràcticament impossible que es repeteixi un cas com el de contraban de tabac de finals de la dècada dels 90. Ara, és evident que la mesura hi ajudaria.

pdf3.jpg