Andorra s’ha d’embrancar més a Europa

Autor:
Font:
Publicat el: 1 de Febrer de 2008

diaridandorra

Jaume Bartumeu

En aquest començament d’any les turbulències financeres internacionals han arribat a tenir pinta de crack en algunes borses, el perill de recessió americana es va concretant i veiem que el dinamisme de la zona euro s’esllangueix. En aquest marc, les possibilitats per a Andorra d’escapar-se d’una frenada econòmica són gairebé nul·les. 

Els hotels i la restauració noten la crisi més que ningú. El comerç, que ha fet unes bones festes de Nadal i Cap d’Any, troba a faltar una clientela que altres anys, després d’esquiar, comprava força i ara ha d’estalviar.

La construcció es prepara per a una forta davallada d’activitat.

El Govern està abocat a una gestió de supervivència, tancada en la seva bombolla d’autocomplaença, en uns moments en els quals és necessària una forta direcció política per procedir a un redreçament radical en l’àmbit econòmic; i mentrestant els liberals miren cap a una altra banda.

El preocupant retorn del contraban de tabac, que ens portarà noves dificultats en les relacions amb Madrid i Brussel·les, demostra una altra vegada la miopia dels que impedeixen que Andorra pugui agafar el camí de la Unió Europea. Malament podrem pretendre negociar a Brussel·les drets i deures ni nivells de sobirania si no som de fiar.

Mentrestant, el Govern liberal troba la manera d’anar traient de l’armari projectes que, unes quantes rodes de premsa més tard, apareixen com el que són: simples efectes propagandístics buits de contingut. Cortines de fum sense res al darrere.

No se soluciona cap problema, però això sí, es parla molt. I sobretot es monopolitza el telenotícies dia rere dia.

Andorra, que està immersa dins d’un entorn de la Unió Europea, s’ha de veure i ha de ser vista com un país seriós i ple d’oportunitats i no pas com un problema per a Europa.

Andorra ha de fer valer les oportunitats de feina per a treballadors dels països veïns. Ha de fer valer les oportunitats que es té com a àrea comercial capdavantera, correcta i de confiança.

Andorra ha de saber aprofitar més encara les oportunitats per consolidar-se com un centre financer que ofereix serveis innovadors i que doni suport als empresaris, sense oblidar l’estalvi.

Des de L’Alternativa proposem sortir d’aquest final agònic del cicle liberal i deixar enrere el foment de l’evasió fiscal i la manca de transparència que han abocat el país a un cul-de-sac, fent-li perdre credibilitat a Europa.

L’Alternativa que plantegem els socialdemòcrates vol tornar a situar el debat polític als nivells de seriositat que cal per defensar l’interès general.

Cal trencar els conflictes d’interessos que s’emboliquen amb la política en diversos àmbits i que estan fent perdre el sentit de comunitat nacional.

I cal fer un acostament ferm i valent a la Unió Europea.

N’hi ha que creuen que amb l’obertura a la inversió estrangera, sense arreglar abans el marc tributari i la relació amb la Unió Europea i l’OCDE, es rellançarà l’activitat econòmica andorrana.

No és veritat. O és veritat per als que volen especular i vendre’s Andorra a pams. Són els defensors del projecte de llei d’inversió estrangera del Govern d’Albert Pintat.

Com més discursos fan sobre la pretesa “excel·lència”, menys idees i cap solució als problemes reals de la societat, de la gent.

El creixement econòmic depèn, dependrà, de la innovació i d’un bon embrancament amb la Unió Europea. I això requereix transparència i seriositat.

El creixement econòmic positiu exigeix que els capitals s’inverteixin en l’economia productiva i no pas en els circuits de l’especulació immobiliària i financera. Ni tampoc en activitats que Europa no veu de bon ull.

Recordem el tema del sucre!

Per aconseguir un creixement econòmic positiu cal que els equilibris interns, socials i polítics d’Andorra siguin respectats, reformats i millorats. No que siguin trepitjats i arraconats.

La crisi de l’economia andorrana és fonda i forta. Ens ho deia el setembre passat l’informe de la Cambra de Comerç: no som davant “d’unes dificultats conjunturals agreujades per problemes meteorològics, sinó que cal buscar noves activitats i noves ofertes de béns i serveis que siguin atractives per a empreses i clients externs”.

Els problemes d’Andorra tenen solució.

L’Alternativa que proposem donarà suport als empresaris i professionals perquè puguin generar activitat econòmica i crear riquesa que reverteixi en la creació de nous llocs de treball, sense càrregues tributàries injustament repartides i sense que hagin de patir les conseqüències de l’intrusisme, la desregulació i la competència deslleial.

Perquè els socialdemòcrates donarem suport a l’empresa i a l’èxit dels emprenedors per aconseguir un bon funcionament de l’economia i reforçar també les garanties de la col·lectivitat.

pdf3.jpg