“Europa ens mira amb preocupació”

Autor:
Font:
Publicat el: 1 de Febrer de 2008

bondia_miniatura.jpg

Malgrat que el president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ja va deixar constància de les mancances que evidenciava l’informe del Moneyval davant de l’arc parlamentari, tal com es recull en el diari de sessions del Consell General del 15 de novembre passat, ahir Bartumeu va carregar contra la política financera de l’executiu després de fer-se públic a la pàgina web de Finances l’informe del comitè del Consell d’Europa que avalua les polítiques de prevenció del blanqueig de diner.

Bartumeu va assegurar que l’informe “s’ha de situar en el marc general de desconsideració del Govern i el ministre de Finances en l’àmbit de la regulació financera”. I és que el cap de l’oposició va tornar a recordar algunes qüestions que han posat en entredit la seguretat en aquesta matèria, com el cas Valora. A més, Bartumeu va afirmar que “Europa ens mira amb preocupació” i va afegir que la Unitat de Prevenció de Blanqueig (UPB), al marge de “no fer la seva funció, provoca un enfrontament amb l’INAF”.

Sense deixar de banda aquesta qüestió, Bartumeu no amaga la seva disconformitat amb la situació de l’exresponsable de la UPB Jordi Pons, que “no va trigar ni dos mesos a treballar en una entitat financera”. Per acabar, el socialdemòcrata també va criticar el fet que l’executiu enviés com a representant d’Andorra a la reunió del Moneyval, a Estrasburg, persones estretament vinculades amb el sector bancari, subratllant que “aquest conflicte de barreges entre entitats públiques i privades és d’un presagi terrible a Europa”.

Per la seva banda, tant Marsol com Tarrado van manifestar que és necessari fer més coses en aquest sentit donant les lleis necessàries a l’INAF i a la UPB perquè exerceixin un control més gran. Així, el centrista va recalcar que cal ser “molt minuciosos amb la procedència dels diners”. No obstant, Marsol va destacar que l’informe del Moneyval tampoc “està del tot actualitzat i moltes de les recomanacions ja estan en curs”.

pdf3.jpg