Bartumeu situa a l’abril del 2012 l’aplicació de l’acord monetari

Autor: P.G
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 2 de Febrer de 2011

Signar l’acord monetari suposarà per Andorra estar «sota el paraigua d’Europa» i més en els moments econòmics difícils i complicats que vivim. Així ho va manifestar anit el cap de Govern, Jaume Bartumeu, en l’entrevista que va fer la periodista Gemma Rial a Andorra Televisió.

Un acord del que anit va desvetllar algunes de les concessions aconseguides com és el retard en el calendari d’aplicació de les normes més complicades del sector financer fins a dos anys més que podran tenir com a límit per la seva adaptació el 2018, tot i que altres mesures si s’aconsegueix el calendari normal de ratificació podria entrar en vigor l’acord l’1 d’abril del 2012, segons va avançar Bartumeu.

La necessitat de signar l’acord

Citant a l’expresident espanyol Felipe González en una reunió que va tenir amb ell i amb el president actual, José Luis Rodríguez Zapatero, Bartumeu va explicar el símil del paraigua d’Europa com a necessitat de l’acord monetari. Quan Espanya va entrar a la Comunitat Europea, González va dir «fora plou més». Segons Bartumeu la signatura de l’acord monetari suposa ser competitius econòmicament i socialment en una societat de futur. «Si comença a ploure als països del costat a Andorra caurà una tempesta», va seguir amb la metàfora. «No és cap imposició és una lliure decisió», va dir. El cap de govern va manifestar que l’acord és un pas endavant i si no es dóna «tindrem molts problemes econòmics» i suposaria l’aïllament, «ser les illes Caiman dels Pirineus».

Les concessions aconseguides

Si alguna cosa va tenir de titular l’entrevista d’ahir amb el cap de Govern és que finalment va informar sobre el contingut de l’acord, ara per ara, desconegut. Així, Bartumeu va explicar que les reunions amb Europa han aconseguit dues «grans concessions». Per una banda retardar el calendari d’aplicació en 18 mesos o fins i tot més de dos anys per aquelles normes més complicades, com són les del sector financer. Aquestes podrien tenir fins l’any 2018 com a data límit d’aplicació. La resta però, si se segueix el calendari normal de ratificació «poden entrar en aplicació de l’acord el primer d’abril del 2012». Tot un aconseguiment, segons va remarcar Bartumeu perquè en el calendari inicial se situava en juny d’aquest any l’aplicació d’algunes normes.

La segona de les «grans concessions» és la d’aconseguir que el comitè mixt paritari entre Andorra i la UE sigui informat prèviament en tot allò a l’elaboració de noves normes que puguin afectar al Principat per tenir temps a preparar la seva adaptació.

S’ha de fer ja “responsabilitat”

A la pregunta sobre el calendari de la signatura de l’acord i perquè s’ha de fer ja, el cap de Govern va destacar que és «per responsabilitat, perquè Andorra va dir que sí». Bartumeu va recordar que Andorra va contestar a la carta de la UE rebuda en novembre passat que sí que volia entrar en l’acord monetari. Una qüestió que ve des del 2003 en que el Principat ho va demanar. I la immediatesa de la signatura ve donada perquè, segons va afirmar Bartumeu, «no hi ha cap marge de negociació entre allò que el Govern ha aconseguit en l’acord».

Servirà per ajudar a la segona Andorra

Els beneficis que pot aportar entrar en el marc monetari d’Europa és per una banda, que ens consideren un país més «seriós», segons va afirmar ahir el cap del Govern. Bartumeu va fer un repàs des del 2003 a la demanda que Andorra va fer per signar l’acord i és ara quan es té el moment per donar «resposta als nostres compromisos», segons diu. Aquest acord suposarà a més, «deixar de ser l’únic microespai d’Europa que utilitza l’Euro sense autorització formal», va explicar l’entrevistat. Bartumeu va concretar aquesta argumentació basant-se en les darreres xifres de Càritas que demostren «que hi ha dues andorres, i que la societat andorrana s’ho està passant molt mal». Exemplificant-ho amb casos concrets d’aturats i de famílies amb pocs recursos, va afirmar que estar en el marc europeu pot resoldre alguns problemes i no estar-ho «els complicaria la vida encara més».

Directius econòmics a assumir

En l’àmbit econòmic, el Principat haurà d’assumir ordres com la prevenció contra el blanqueig, que ja s’està fent però que haurà d’adaptar petites modificacions. La utilització formal de l’euro mitjançant la qual podrà lluitar contra el frau de la falsificació de la moneda. La legislació econòmica financera i la recollida d’informació estadística, són les normes que suposen més feina d’adaptació per al Principat, segons va confirmar ahir Bartumeu.

No afecta al secret bancari

L’acord monetari «no alterara el secret bancari, perquè aquest queda regulat per la legislació andorrana i per l’evolució dels 17 acords signats i ratificats on hi ha modificació i no aixecament total», va remarcar Bartumeu. El cap de govern va destacar que aquesta signatura no perjudicarà la competència de les entitats bancàries del país «perquè la instauració d’altres sucursals bancàries al país dependrà de l’autorització del Govern» i no es donarà si això perjudica al país.

¿Pèrdua de sobirania?

La negativa a les aportacions per altres grups polítics de si l’acord pot suposar la pèrdua de la sobirania, Bartumeu la va argumentar posant l’exemple de l’entrada de la Unió Duanera, «com a primera cessió de sobirania». Un acord aplicat en 1991 i que Josep Pintat «va voler rubricar-lo el 1989 perquè ens anava el futur de la nostra economia», va recordar.

Avui al Consell de Ministres es preveu que s’aprovi la rúbrica de l’acord monetari, amb la qual cosa el text quedarà tancat i no es podrà modificar res a l’espera de la signatura, que Bartumeu va anunciar ahir que esperarà «el resultat de la voluntat del país en la nova formació de l’arc parlamentari per a signar-lo». Tot i això amb la rúbrica «la nostra responsabilitat ja ha quedat clara», va finalitzar. Serà l’ambaixadora d’Andorra a la UE, Eva Descarrega, la que després de l’aprovació de la rúbrica comuniqui a Europa aquest pas «endavant» que ha donat Andorra després d’alguns anys, segons el màxim responsable del Govern que va respondre ahir a un qüestionari (suposadament tancat) centrat en allò que l’Executiu vol aclarir a la societat.

“Si algú no està d’acord que ho digui”

En l’entrevista el cap del Govern també va tenir els seus moments de criticar part de l’oposició i va reiterar en diversos moments que si algun sector econòmic o algun partit no està d’acord «ho haurien de dir

El cap de govern va fer al·lusió a la «poca informació» que la resta de partits diuen que tenen sobre aquest acord. Bartumeu va recordar que en la legislatura anterior el PS, com a oposició no va tenir cap informació sobre les reunions amb la UE.

Pel que fa a la carta enviada per ApC al comissari europeu sobre la manca de suport que té el govern per la signatura d’aquest acord, Bartumeu es va defensar explicant que els cops que ell com a oposició s’ha dirigit a Brusel·les ha informat prèviament als responsables mandataris (com ho va fer el 1998 per parlar sobre la crisi del contraban del tabac).

pdf3.jpg