El consell de ministres donarà llum verda aquest matí a la rúbrica de l’acord monetari amb la Unió Europea, mentre que la signatura del text dependrà del calendari electoral, segons va explicar ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, en una entrevista concedida a Andorra Televisió (ATV).
El màxim responsable de l’executiu es va mostrar satisfet dels termes de l’acord, que, en el cas que segueixi el procés de ratificació previst, entrarà en vigor l’1 d’abril del 2012 i s’aplicarà en la seva totalitat el 2018.
Bartumeu va confirmar que l’ambaixadora davant la UE, Eva Descarrega, rubricarà l’acord en breu, mentre que sobre la signatura va afirmar que està “en funció del calendari electoral, esperarem el resultat del que la ciutadania decideixi”. Tot i així, el cap de l’executiu va sostenir que, encara que finalment l’acord no se signés durant aquesta legislatura, “la nostra responsabilitat i la meva haurà quedat clara” i va matisar que “és pràcticament el mateix que signar-ho”, ja que un cop rubricat el text no es pot modificar.
El màxim mandatari del Govern va assegurar que, encara que s’hagués esperat al proper mandat per rubricar l’acord, el marge de negociació hauria estat pràcticament nul, ja que “vam aconseguir tot el volíem aconseguir”. En aquest sentit, va argumentar que “hem retardat el calendari d’aplicació com a mínim divuit mesos i fins a dos anys o dos anys i escaig”. Segons va explicar, amb el text original “el mes de juny d’aquest any ja ens demanaven assumir determinades normatives”, mentre que ara mateix “en un calendari normal de ratificació, ens podria situar en entrar en aplicació de l’acord el primer d’abril del 2011”.
Pel que fa al marge de temps per adaptar tota la normativa exigida per Europa, va confirmar que “alguns dels textos que s’haurien d’implementar en la reforma del sector financer s’haurien d’aplicar el 2018”. Entre les altres concessions que s’han aconseguit amb relació al text original, el cap de Govern va destacar que a través del comitè mixt Andorra rebrà informació de l’elaboració de “les normes que ens afectin, abans que les instàncies de la UE les adoptin, perquè Andorra es pugui preparar per assumir-les”.
Pel que fa a les directives que caldrà assumir, Bartumeu va explicar que n’hi ha de quatre tipus. D’una banda, la prevenció contra el blanqueig de diners, en què únicament caldria “unes petites adaptacions” respecte a la normativa actual, i d’altra banda, les normes de lluita contra la falsificació de la moneda. També caldria avançar en la recollida d’informació estadística, i, finalment, caldria assumir el cabal legislatiu en matèria economicofinancera. En aquest cas, segons va admetre Bartumeu, hi hauria més feina d’adaptació.
El sector bancari
El cap de l’executiu va recordar que, com a fruit de les negociacions, també es va aconseguir “que les sucursals d’entitats bancàries només podran instal·lar-se amb l’autorització del Govern”, i va assegurar que l’acord “és d’interès de tot el país i dels bancs, per poder sortir cap a fora”. Així mateix, va afirmar que l’acord no afectarà el secret bancari, ja que “queda regulat per la legislació andorrana i per l’evolució dels disset acords d’intercanvi d’informació a la demanda”. En aquest sentit, va sostenir que “no es pot enganyar la ciutadania dient que l’acord comporta l’aixecament del sector bancari” i es va mostrar convençut que no hi haurà una fugida de capital com a conseqüència de la signatura de l’acord monetari.
Per què un acord monetari
El cap de Govern va assegurar que l’acord no ha estat fruit d’una imposició, sinó de la convicció que és necessari per ser “una economia competitiva i un país modern”. En aquest sentit, va argumentar que “les alternatives són l’aïllament o l’acord amb Europa”, i va afegir que amb la signatura del text “demostrem que som un país seriós” i “deixarem de ser l’únic microestat de l’entorn europeu que utilitza l’euro sense acord amb el Banc Central Europeu”.
Bartumeu va sostenir també que “si el país no fa un pas endavant tindrà molts problemes econòmics” i va afirmar que ”Coalició Reformista també pensa el mateix”. Davant aquest fet, el cap de Govern va reclamar: “Si l’oposició no vol l’acord, li demano que ens ho diguin”. Així mateix, va demanar que si hi ha algun sector econòmic que no vulgui l’acord, que ho faci saber: “Si algú vol que siguem les illes Caiman dels Pirineus, ho ha de dir”. Finalment, va afirmar que “França i Espanya també han cedit part i no sembla que estiguin tan malament” i va concloure que “seria un error colossal no signar”.
Quant a la difusió, Bartumeu va assegurar que “l’oposició està molt més informada que l’oposició de la legislatura anterior”, quan “la informació sobre aquestes negociacions a l’oposició va ser zero”. Així mateix, va informar que el Govern distribuirà un document a totes les bústies per explicar l’acord monetari a la ciutadania.
Una delegació encapçalada per Bartumeu viatja a Mònaco
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, farà els dies 3 i 4 de febrer una visita oficial al Principat de Mònaco. La delegació andorrana estarà formada també per l’ambaixador d’Andorra a Mònaco, Lluís Viu, i la cap de gabinet de Bartumeu, Marian Sanchiz.
L’acte central del viatge oficial tindrà lloc divendres vinent a les 10.30 hores, quan la delegació andorrana es reunirà amb el ministre d’Estat de Mònaco, Michel Roger; el conseller de govern de Relacions Exteriors, José Badia; el conseller de govern de Finances i d’Economia, Marco Piccinini; la directora general del departament de Relacions Exteriors, Mireille Pettiti, i el director general del departament de Finances i d’Economia, Thierry Orsini.
El mateix divendres, la delegació andorrana encapçalada per Bartumeu assistirà també al dinar i al sopar oficials oferts pel ministre d’Estat i pel conseller de govern de Relacions Exteriors.