El Govern executa el 81% de les accions fixades a la taula de treball per al 2010

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 2 de Febrer de 2011

El Govern ha dut a terme 70 de les 86 accions previstes per al 2010 al document de les conclusions de les taules de treball “Trenta compromisos per invertir el futur”, en el marc de la comissió per al desenvolupament econòmic i el treball. En aquest sentit, el ministre d’Economia i Finances, Pere López, va informar ahir al matí, després de la reunió de la comissió, que el grau d’acompliment ha estat del 81,4%.

La trobada de la comissió també va servir per analitzar el desplegament reglamentari de la Llei de mesures de promoció de l’activitat econòmica i social, de racionalització i optimització dels recursos de l’administració general i entitats parapúbliques, i per rebre aportacions a l’esborrany de l’avantprojecte de llei de serveis de la informació i del comerç electrònic.

En total, la taula de treball va preveure 30 compromisos i 127 accions, la majoria de les quals per desenvolupar entre el 2010 i el 2011, si bé n’hi ha alguna que s’estén fins al 2014, com ara la inauguració del parc tecnològic. Més enllà de les 33 iniciatives amb venciment posterior al 31 de desembre de l’any passat, la comissió va analitzar les setze accions previstes per al 2010 que encara estan pendents. Sobre aquesta qüestió, López va informar que “algunes no tiraran endavant”, com ara l’elaboració del quadre macroeconòmic en un termini no superior a quatre anys, en considerar que el Govern no disposa de la informació necessària per desenvolupar-la.

López també va admetre que altres iniciatives van amb retard, la majoria de les quals estan relacionades amb qüestions estadístiques i de desenvolupament de la tramitació on line, com ara la creació d’un portal multilingüe sobre els procediments d’immigració i un portal de tràmits.

El titular d’Economia i Finances va argumentar que “hi ha hagut alguns aspectes que ens han fet endarrerir”, com ara el fet que el Consell General no aprovés la normativa prevista per a la modernització de l’administració. Així mateix, va apuntar que hi ha altres qüestions legislatives que “han quedat en suspens”, com les lleis de l’IVA, de modernització del BOPA i de la funció de d’estadística pública.

També estan pendents les accions relacionades amb la potenciació de la relació entre el Govern i la Cambra de Comerç, entre les quals hi ha la creació de la figura del gestor únic a la Cambra i l’ADI, i l’establiment de plans d’identificació i seguiment de les empreses amb inversió a l’estranger, les que ofereixen serveis fora i les societats foranes amb inversió o prestació de serveis al país.

Pel que fa a les 70 iniciatives que sí que han prosperat, el ministre va afirmar que “un dels àmbits en què més s’ha avançat és el mercat de treball”, i especialment el camp de les polítiques actives de formació.  López va admetre que “possiblement encara no han donat el fruit que han de donar”, però va matisar que han tingut una bona acollida de les empreses. Algunes d’aquestes accions han estat la creació de la taula permanent per a la formació en el treball, l’aprovació de mesures de foment de l’ocupació, mitjançant incentius econòmics a les empreses, i la modificació del reglament de creació i funcionament del Programa d’orientació i adequació ocupacional.

El Govern també ha tirat endavant mesures de suport a la innovació, com l’aprovació del programa destinat al finançament privilegiat d’empreses de nova creació; de desenvolupament del sector energètic, com l’aprovació dels reglaments d’energies renovables i d’eficiència energètica, i de lluita contra l’intrusisme, mitjançant l’aprovació del decret de creació i funcionament de la Comissió Interministerial de Lluita contra l’Intrusisme Empresarial, entre altres iniciatives.

López preveu aprovar aquest mes sis reglaments relatius a la Llei de promoció de l’activitat econòmica i social
El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va afirmar ahir que el Govern preveu aprovar en el transcurs d’aquest mes fins a sis reglaments que desenvolupen l’articulat de la Llei de promoció de l’activitat econòmica i social, i de racionalització i d’optimització dels recursos de l’administració.

La nova normativa permetrà establir l’obligació de la declaració per prestar serveis en el territori andorrà, i de dur una llista de càrrega per a la importació de mercaderies, i fixarà un règim sancionador en cas d’incompliment per a tots dos casos.

Al llarg de les pròximes setmanes l’executiu també preveu tirar endavant un reglament per atorgar subvencions per a la rehabilitació d’edificis, en el marc del programa de finançament preferent. Així mateix, espera aprovar un reglament per establir la classificació energètica i un altre per a la concessió de subvencions per a la implantació d’energies renovables, en el marc del programa de finançament preferent de rehabilitació d’immobles.

En el transcurs d’aquest mes, també es preveu aprovar el reglament del procediment simplificat per al pagament de les factures d’un import inferior a 600 euros, la tipologia del qual s’estableix en aquesta norma. El text també fixarà que la quantia dels contractes no es pugui fraccionar en pagaments inferiors a aquesta xifra.

Finalment, en aquests moments estan en fase d’elaboració un programa per incentivar la recerca, el desenvolupament i la innovació empresarial, i la normativa que ha de permetre la subvenció del 30% per a la primera certificació ISO9001/ISO19000, per estimular la qualitat dels serveis i de la sostenibilitat mediambiental.

pdf3.jpg