Bartumeu assegura que Zapatero va suggerir que Andorra necessitava l’acord monetari

Autor: PERE MOLINÉ
Font: més andorra
Publicat el: 2 de Febrer de 2011

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va suggerir al cap de Govern, Jaume Bartumeu, que Andorra signés l’acord monetari amb la Unió Europea. Així ho va donar a conèixer ahir Bartumeu en una entrevista que va concedir a Andorra Televisió i que va tractar sobre aquesta qüestió.

Segons va explicar el mandatari, «Zapatero em va dir que no badéssim i trobéssim una solució que tingues en compte el bon veïnatge». També va afegir que l’expresident espanyol Felipe González deia, parlant sobre alguna altra qüestió, que «fora de la Unió Europea plou més».

Bartumeu va explicar durant aquesta entrevista que el Govern té previst fer un document en què explicaran en què consisteix aquest acord i que serà distribuït en totes les llars del país. Sobre les crítiques de l’oposició, va explicar que havien rebut més informació que quan els socialdemòcrates no governaven. «El coneixement que vam tenir llavors d’aquesta negociació sobre l’acord monetari va ser zero», va dir. Segons va reiterar, si no es signés aquest acord, Andorra tindria més problemes econòmics i va assegurar que el calendari que tenen previst és que «nosaltres el rubricarem i això ho farà l’ambaixadora davant la Unió Europea i a partir d’aquí s’haurà de veure el calendari electoral però jo no el signaré». També va dir que «ha de ser ara que es signi per responsabilitat. La Unió Europea negocia amb Estats, no amb partits polítics. L’Estat andorrà va demanar una negociació sobre l’acord monetari i la Unió Europea ens va demanar a través d’una carta si caixa o faixa». En aquest sentit va dir que si l’oposició no vol signar l’acord monetari i opta per l’aïllament «que ho digui». Finalment va dir que «el cert és que no hi ha gaire marge més de negociació».

En aquest sentit, va explicar que Andorra havia aconseguit diverses concessions sobre aquest acord que passaven per retardar el calendari d’aplicació entre 18 mesos i 2 anys. També s’ha assolit que hi hagi un comitè mixt Andorra-Unió Europea que hauria de ser informat abans que la UE decidís qualsevol mesura que pugui suposar una pèrdua de sobirania per Andorra. Finalment va dir que també havien aconseguit que no es puguin instal·lar sucursals d’entitats bancàries europees a Andorra sense autorització del Govern i va afegir que aquest conveni no suposaria acabar amb el secretari com s’havia conegut fins ara. El mandatari va explicar que l’acord monetari amb la Unió Europea hauria d’entrar en vigor l’1 d’abril del 2012.

pdf3.jpg