La reunió del consell de ministres d’aquest matí servirà per donar el vistiplau –o en paraules del propi Jaume Bartumeu “el foc verd”– perquè l’ambaixadora a Brussel·les, Eva Descarrega, pugui rubricar l’acord monetari amb la Unió Europea.
El cap de Govern va tornar a defensar ahir la necessitat que té Andorra de tancar aquest conveni que, va assegurar, no ha de suposar en cap cas un aixecament, i ni tan sols una reformulació, del secret bancari.
Durant una entrevista a Andorra Televisió, el cap de l’executiu va remarcar que “l’alternativa és l’aïllament o l’acord” i que no signar tindria conseqüències molt negatives “per a tots els sectors de la nostra economia, i no només per a un”. Bartumeu va recordar la conversa amb l’actual president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i un dels seus antecessors, Felipe González, que van avalar el conveni com a “solució dins del bon veïnatge”. El cap de Govern va recórrer a una metàfora per explicar els efectes que tindria la renúncia al tractat. “Si als països veïns plou, a Andorra hi ha tempesta i per poder-la superar necessitem el paraigua europeu”.
El líder socialdemòcrata es va mostrar confiat a tenir el suport del sector bancari, un dels que més podria veure’s afectat pel cabal normatiu que comporta l’acord monetari. De fet, va apuntar que tot allò que fa referència al blanqueig de diners i a la lluita contra la falsificació de moneda ja s’apropa molt a les exigències de la UE i que amb la part econòmica i financera i la de recollida d’informació estadística, que és “on hi ha més feina”, la intenció és “treballar amb les entitats per anar-la adaptant”. També va posar en relleu que “als bancs per sortir a fora també l’han d’assumir” i que “ningú del sector ha sortit a dir el que algú estava interessat, més aviat al contrari, s’han manifestat en sentit positiu”.
Bartumeu va recordar que durant la negociació per suavitzar les condicions de l’acord s’ha aconseguit que qualsevol entitat financera forana que es vulgui instal·lar al país necessiti una autorització prèvia de l’executiu. També va deixar clar que el secret bancari “no s’ha de veure afectat sinó que continua regulat per la legislació i modulat, en tot cas, pels acords d’intercanvi”. El cap de Govern va garantir que “no hi haurà una situació radicalment diferent” i, per tant “no és veritat que el conveni suposi un aixecament”. Per al polític socialdemòcrata, no s’ha de témer una fugida de capitals. “Si hi ha algun problema, serà per la situació dels dipositaris, independentment dels acords”, va afirmar.
Per al màxim responsable de l’executiu, amb l’acord, Andorra guanya perquè “demostrem que som un país seriós i deixem de ser l’únic microestat que utilitza l’euro sense autorització”. En les negociacions, s’ha aconseguit retardar fins al 2018 l’aplicació de les normatives “més complicades” tot i que l’entrada en vigor seria l’abril del 2012, quan, originàriament, “hi havia coses que se’ns demanava ja al juny”. Un altre punt assolit és que la comissió mixta entre la UE i Andorra serà informada prèviament de possibles canvis normatius perquè “ens puguem preparar per assumir- los”. Per a Bartumeu, “la negociació ha estat molt positiva. No hi havia més marge. L’hem esgotat”.
Un cop es doni el vistiplau al consell de ministres, “el rubricament, ho farà l’ambaixadora”. La signatura definitiva, però, podria trigar encara un temps. “A partir d’aquí, en funció del calendari electoral eventual, jo no l’aniré a signar. Esperarem al resultat del que la ciutadania consideri que ha de ser l’estructura de l’arc parlamentari, però no ens amagarem”, va apuntar Bartumeu.