El Govern assegura que l’economia va tenir millors resultats durant l’any passat

Autor: PERE MOLINÉ
Font: més andorra
Publicat el: 1 de Febrer de 2011

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va afirmar ahir que «durant el 2010 es pot parlar d’un canvi de tendència econòmica ja que per primer cop en els tres o quatre darrers anys la majoria d’indicadors presenten signes positius». Tot i així, va matisar que la «sortida de la crisi serà lenta».

Entre les excepcions a aquest panorama de capgirament de la davallada econòmica, va mencionar el mercat laboral ja que el 2010 el nombre d’assalariats va baixar un 3,4% respecte a l’any anterior i es va situar en 38.540. El salari mitjà es va situar en els 1.913 euros mensuals i la massa salarial en quasi 70 milions d’euros mensuals. López va afirmar que el fet que el mercat laboral experimentés una davallada durant el 2010 és lògic ja que és el darrer dels elements a créixer quan comença un període de reactivació econòmica. López va fer aquestes declaracions durant la presentació del balanç dels Indicadors Econòmics del 2010.

A més de les xifres del mercat laboral, també va haver-hi altres indicadors amb resultats negatius l’any passat. Així, el nombre d’establiments empresarials va baixar un 0,2% i el nombre de visitants va disminuir un 5,4%. Però l’optimisme del ministre es basa en el fet que altres xifres importants van pujar. Aquest va ser el cas dels permisos de treball per a temporers que han vist enguany un increment d’un 11,5%. Les importacions també van augmentar, encara que en una xifra modesta, respecte al 2009 i el seu increment es va situar en un 0,4%. El consum d’energia va registrar un augment d’un 1,2% i finalment la matriculació de vehicles va créixer un 4%.

López no va voler fer previsions sobre el resultat del Producte Interior Brut tant pel 2010 com pel 2011 però va afirmar que «els indicadors macroeconòmics ens assenyalen que serà una xifra menys desfavorable que en exercicis anteriors. El PIB no sé si estarà en positiu o en negatiu però no davallarà tant». També va comentar que «les previsions de l’IPC pels propers mesos és que no ens mantinguem allunyats de l’1,5- 2%. Actualment l’IPC és de l’1,6%. A més, va descartar que una pujada excessiva dels preus dels carburants pugui malmetre el turisme ja que la majoria dels visitants que vénen al Principat són turistes de proximitat i aquesta situació no els afecta massa.

En un altre ordre de coses, López també va vaticinar que a causa de la crisi la taxa de morositat dels clients de les entitats bancàries podria anar lleugerament a l’alça respecte al 2,22% del 2009. Aquesta darrera xifra va suposar un increment d’un 0,76% respecte dels resultats del 2008. López va dir que són xifres més baixes que les que s’estan registrant als països veïns.

pdf3.jpg