La UE descarta que Andorra no ratifiqui finalment el text de l’acord monetari

Autor: ALEIX TUGAS
Font: diari d'andorra
Publicat el: 1 de Febrer de 2011

La Unió Europea no es planteja com a escenari possible que el Principat no autentiqui o no ratifiqui l’acord monetari. És el que va comunicar el cap d’unitat del Servei Europeu d’Acció Exterior, Gianluca Grippa, que va encapçalar la delegació que ahir va visitar el país.

Grippa va mantenir reunions amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu, el ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot, i representants dels grups parlamentaris.

Segons va comunicar Grippa, “Andorra està a punt per signar l’acord i no tenim cap element que ens indiqui el contrari”. El representant de la UE va assegurar que coneixia perfectament la situació política en la qual està sumit el Consell General, però va recordar que “va ser Andorra qui va demanar començar aquesta negociació”, i que el procés havia tingut “sis anys de durada”. A més, va posar en relleu que “s’han tingut en compte tots els punts que Andorra ens ha demanat”, i que per tant, no comprendria un altre escenari que no fos l’èxit del procés. Malgrat això, va assenyalar que “el parlament andorrà és qui decidirà sobiranament”.

La signatura definitiva del text ha de comportar, a més, la possibilitat d’ampliar l’embrancament amb Europa a través de nous acords. Grippa s’hi va referir, esmentant la integració al mercat comú, un aspecte que Bartumeu ja ha ressaltat alguna vegada. En tot cas, això implicaria l’acceptació de les quatre llibertats que la UE té estipulades des de fa temps: lliure circulació de béns, de serveis, de persones i de capitals. Grippa va assenyalar que comprenia les particularitats del Principat, sobretot per les dimensions, i en aquest sentit, va aconsellar al país que es fixés en les condicions que va aconseguir Liechtenstein. Segons Grippa, aquest Estat va aconseguir integrar- se a l’espai econòmic europeu amb una adaptació a mida.

També referint-se als trets diferencials dels microestats, Grippa va ser clar. “Tothom que es vulgui integrar al mercat comú ha de jugar amb les mateixes regles del joc”, va sentenciar. A més, va ressaltar que “podem respectar les particularitats, però no permetre que alguns juguin amb avantatge”.

RELACIÓ AMB ELS MICROESTATS

El delegat de la Unió Europea va indicar que les particularitats no eren l’objecte de l’acord monetari, “tot i que estarem molt interessats per parlar-ne més endavant”, i que en qualsevol cas “no podrà ser una excusa per evitar les taxes que hi ha actualment als països de la UE”.

Grippa va recordar que, a banda de l’acord monetari, l’organisme està treballant per definir la relació amb Andorra, San Marino i Mònaco. Les línies mestres d’aquest embrancament amb la UE haurien d’estar acabades a final d’any.

pdf3.jpg