La UE inicia els contactes amb els petits estats perquè «tots juguem amb les mateixes regles»

Autor: E.O.G.
Font: més andorra
Publicat el: 1 de Febrer de 2011

Una delegació del Servei Europeu d’Acció Exterior de la Unió Europea (SEAE) va iniciar ahir una visita a Andorra amb l’objectiu de conèixer les diferents posicions en relació a un acord d’associació amb la UE i les dificultats que es suposen des d’Andorra a l’acceptació de les quatre llibertats –de circulació de béns, de serveis, de capitals i de persones– que suposa l’entrada al mercat interior.

Segons va explicar el representant del SEAE, Gianluca Grippa, la ronda de contactes amb els petits estats d’Europa ha de servir per elaborar un model d’acord d’associació en virtut del tractat de Lisboa, en el qual s’estableix que la UE establirà relacions de veïnatge especials amb els microestats. L’interès últim és el de «compartir uns estàndards » i per tant que «tots juguem amb les mateixes regles». Això no vol dir, però, que les especificitats dels petits estats es dissolguin, va tranquil·litzar Grippa.

«No és possible fer un acord a la carta», va manifestar el líder de la delegació del SEAE, és a dir, si s’entra al mercat comú europeu s’han d’acceptar les quatre llibertats, però de tota manera es mantindran les especificitats. En aquest sentit, Grippa va posar l’exemple de Liechtenstein, amb qui s’han negociat mesures per tal que «la lliure circulació de persones sigui convenient per ells» i a la vegada s’evita la discriminació.

La iniciativa és de les dues parts. D’una banda, els microestats han mostrat la voluntat d’iniciar «un altre tipus de relacions» i per part de la UE es recull al tractat de Lisboa. Però de moment és una primera presa de contacte per apropar-se a la realitat dels petits estats, tal com va comentar Grippa, que va afegir que s’han de veure «els avantatges i els inconvenients» i d’assumir les quatre llibertats per part dels microestats i trobar la manera que s’introdueixin al mercat interior de manera profitosa per totes les parts. Per part de la UE «no hi ha un guany en particular» sinó que «l’interès general és de compartir estàndards», va insistir Grippa. En aquest sentit, el representant del SEAE va manifestar que el secret bancari no s’inclou dins les quatre llibertats però que «el que interessa» és que això no s’utilitzi per eludir el pagament als estats membres.

En relació a l’acord monetari que el Govern està a punt de signar amb la UE, Grippa va assegurar que es veurà «com un exemple interessant de la voluntat d’Andorra de compartir legislació» en alguns camps. D’altra banda, el president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, va explicar que durant la reunió que Grippa va mantenir amb els grups parlamentaris va aclarir que «no hi ha base jurídica» per excloure d’aquestes negociacions per un acord d’associació Andorra en el cas que no es ratifiqués l’acord monetari.

pdf3.jpg