Brussel·les dóna per tancat el text que podria entrar en vigor l’1 de gener del 2012

Autor: ana
Font: més andorra
Publicat el: 28 de Gener de 2011

La reunió tècnica celebrada dimecres a Brussel·les sobre l’acord monetari va cloure amb el tancament d’un text que hauria de ser el definitiu, i que segons va informar el cap de gabinet del comissari europeu per l’acord monetari, Amadeu Altafaj, «hauria d’entrar en vigor l’1 de gener del 2012».

Tot i que queda pendent la signatura de l’acord, Altafaj va considerar que aquesta podria ser aviat ja que només queda pendent l’aval dels coprínceps perquè el cap de Govern signi l’acord.

Tot i que dimecres el Govern va explicar que faltaria una última anàlisi, des de la Comissió Europea, el portaveu d’Afers Econòmics i Monetaris, va indicar que el text ja es dóna per bo perquè ha estat elaborat amb la participació de la comitiva andorrana, i que per tant s’entén que «si el Govern hi envia uns representants és perquè tenen la potestat per negociar». Segons Altafaj, queda pendent la signatura i la ratificació però l’entrada en vigor podria ser a l’inici de l’any vinent. La ratificació al Consell General serà imprescindible per a que al 2012 s’adopti l’acord, però per ara, el següent pas és que els coprínceps avalin el cap de Govern en la signatura, que segons van dir des de Brussel·les sembla ser l’únic punt pendent.

Quant als acords que s’han pres, des de Brussel·les van informar que no s’ha accedit a permetre un acord diferent al que estableix la Unió Europea, i que per tant la normativa és la mateixa que s’aplica als altres països, però que «el procés de transposició tindrà en compte la situació específica d’Andorra». En aquest sentit, Altafaj va apuntar que el que s’exigirà és que Andorra estigui en la línia de l’aplicació de la llei, però es permetrà una adaptació a les necessitats de la banca andorrana.

El que estableix el text, en resum, és que Andorra tindrà el dret a utilitzar l’euro com a moneda oficial i d’emetre monedes dins d’uns certs límits. A més, les institucions financeres tindran accés als sistemes de pagament i gestió de la zona euro i estaran sotmeses a les mateixes normatives que les aplicables al sector bancari de la Unió Europea. L’acord també obligarà Andorra a transposar al seu Dret la legislació europea sobre prevenció de blanqueig de diners, frau i falsificació, normes sobre bitllets i monedes, legislació bancària i financera i sobre la recollida de dades estadístiques.

Sobre la carta de Nomen a Olli Rehn. Pel que fa a la carta que el president d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, va fer arribar al comissari europeu, Olli Rehn, des de Brussel·les van informar que «el mandat obliga a negociar amb el Govern, i en cap cas amb l’oposició», i que per tant no els afecta la informació que han rebut. En tot cas, Altafaj va assegurar que són conscients de la situació que es viu al Principat i de la polèmica que envolta l’acord monetari.

pdf3.jpg