El Govern calcula que la taxa d’atur va ser durant el 2008 i el 2009 d’un 2 per cent

Autor: PERE MOLINÉ
Font: més andorra
Publicat el: 28 de Gener de 2011

La taxa d’atur que va haver- hi el 2009 va ser d’un 2%. El mateix percentatge que el 2008 i una mica més que l’1,7% del 2007. Així ho va donar a conèixer ahir el secretari d’Estat de Salut, Benestar i Treball, Jesús de Tena, que va afegir que es tractava d’una estimació realitzada en les diverses Enquestes de Pressupostos familiars que s’han fet en aquests darrers anys.

Segons va comentar De Tena, «en aquestes enquestes hi havia un apartat de preguntes sociolaborals que segueix les recomanacions de l’Organització Internacional del Treball». També va informar que el Departament d’Estadística donarà a conèixer aviat els resultats de l’enquesta específica d’ocupació laboral.

El secretari d’Estat va fer aquestes declaracions durant la presentació del balanç de polítiques d’ocupació realitzades pel Govern en el darrer any i mig. De Tena va explicar que els programes de foment de l’ocupació, que subvencionen les empreses que s’hi apunten, havien aconseguit, fins ara, donar feina a 14 treballadors. Dos treballadors van trobar feina en el programa de foment de la contractació d’empleats de la construcció i sectors afins i dotze en el de formació pràctica en el si de l’empresa. Aquest darrer programa està centrat en el sector del comerç i l’hoteleria. Segons va dir De Tena, aquests programes han tingut dos impediments perquè poguessin generar més llocs de treball. El primer és que el programa de foment de la contractació de treballadors aturats de la construcció va entrar en vigor a l’inici de les vacances del sector. El segon problema és que el Consell General va rebutjar el crèdit extraordinari per a sufragar els programes i això va provocar que moltes empreses creguessin que no estan vigents. De Tena va assegurar que havien informat unes 50 empreses que els programes seguien vigents ja que el Govern va aprovar al juny passat un avanç de fons de quasi 700.000 euros per implementar-los.

El secretari d’Estat de Salut, Benestar i Treball també va dir que des que va entrar en vigor la prestació per desocupació involuntària hi ha hagut 361 sol·licituds. D’aquestes se n’han denegat un 37%. També va assegurar que s’havien suspès 92 prestacions perquè els beneficiats d’aquestes havien aconseguit trobar una feina mentre rebien el subsidi. Finalment, va dir que el Govern havia aconseguit en el darrer any i mig potenciar la tasca que està realitzant el Servei d’Ocupació.

pdf3.jpg