El Govern titlla la carta de Nomen a la UE d’«intent de sabotatge»

Autor: MARC RODRÍGUEZ
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 27 de Gener de 2011

El portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, va qualificar ahir la carta enviada pel president del grup parlamentari d’ApC, Eusebi Nomen, a la UE –en què aquest assenyalava que el Govern no tenia suport dins les fronteres andorranes per a signar l’acord monetari– com a un «intent de sabotatge» a les negociacions.

I va ser precisament això, un intent, ja que, tal i com va afirmar Bartolomé en nom de l’Executiu, el líder d’ApC «no assolirà aquest objectiu». De fet, i després de les reunions mantingudes entre el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i diferents actors econòmics i polítics, el Govern ha constatat «una comuna voluntat que l’acord representi una aportació positiva al redreçament econòmic».

Bartolomé va lamentar el fet que Nomen hagi «traspassat la línia» que, fins ara, es movia en l’àmbit de les amenaces com ara les que apuntaven a destapar un plegat de cassos de «corrupció» a l’Administració, unes accions que, tal i com va recordar el portaveu, finalment no han tirat endavant. La carta del grup minoritari a la Casa de la Vall, amb tres consellers sobre un total de 28 i sense la cosignatura dels reformistes –tot i que Nomen els hi va demanar– demostra, segons el Govern, que la plataforma volia «malmetre la imatge del país» des d’un plantejament «individual i particular».

En altres paraules, Bartolomé va qualificar l’acte de «completament irresponsable» i va agrair que, tot i que des d’ApC es volgués «implicar CR en el seu deliri», la segona força política al Consell General amb onze consellers demostrés ser «una oposició responsable». El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, també va criticar la «línia erràtica» de Nomen per «conveniència personal», assenyalant que la carta és «una acció feta únicament amb finalitat pròpia, no pel bé del país».

En qualsevol cas, el Govern va voler asserenar els ànims després de l’alarmisme inicial, amb un debat que cada cop camina més cap al moment en què s’hauria de signar l’acord monetari i no pas en la idoneïtat del mateix, doncs en aquest sentit tant PS com CR comparteixen l’expectativa que la rúbrica no suposi una pèrdua de competitivitat. En referència a la sobirania financera, el director de l’Associació de Bancs d’Andorra (ABA), Antoni Armengol, ja va clarificar dimecres que aquesta no es perdria i que, «pel bé del sector», confiava que el Govern seria capaç de trobar un acord favorable.

Andorra pel canvi, fora de joc / La plataforma, que ahir va continuar la seva dinàmica de no informar a aquest rotatiu sobre l’activitat parlamentària a la Casa de la Vall –i ja és així des del 23 de desembre–, en aquest cas qüestionant la negociació de l’acord monetari per part d’Andorra en comparació amb el cas de Suïssa, no serà un interlocutor per a l’Executiu socialdemòcrata en aquesta matèria.

Així ho va confirmar Bartolomé, que va assenyalar com amb la carta enviada per Nomen al comissari d’Afers Econòmics i Monetaris de la UE, Olli Rehn, aquest «s’ha autoexclòs» de qualsevol tipus de conversa franca amb el cap de Govern. Unes converses que, precisament, sí que es van produir amb interlocutors del grup parlamentari reformista. Concretament, amb el seu president i el vicepresident, Joan Gabriel i Ladislau Baró, respectivament.

Bartumeu es va reunir amb ells aquest dimarts a la tarda, una trobada que va servir per fer un repàs de la situació, així com per abordar el calendari, les propostes i aportar la documentació necessària. El Govern va sortir de la reunió constatant el sentiment compartit, segons Bartolomé, que la qüestió de l’acord «és un tema molt important». Aquesta bona sintonia va ser confirmada per la consellera reformista Montserrat Gil a ADRàdio, doncs la trobada va servir perquè els dos presidents «li donessin una mica el suport», sempre i quan Bartumeu els mantingui informats i «la situació pugui estar una mica consensuada entre les dues parts».

Reunions amb els diferents agents / Segons va recordar el portaveu del Govern, des de l’Executiu hi ha «un compromís de transparència» per tal de fer partícips als diferents agents econòmics –a banda dels polítics– dels avenços i retrocessos en la negociació i per a explicar el «full de ruta» a seguir. En aquest sentit, si bé divendres passat Bartumeu es va reunir amb la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS), així com amb els representants dels coprínceps; dimarts el torn va ser per als presidents de les entitats bancàries, a més dels representants reformistes i divendres serà la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) la que passi per l’edifici administratiu del Govern amb la mateixa finalitat.

pdf3.jpg