El Govern vol que el cos Duaner funcioni com una Agència Tributària

Autor: CLARA GARNICA
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 27 de Gener de 2011

El nou marc fiscal que afrontarà el país ha impulsat al Govern ha estudiar formes concretes de control tributari a la ciutadania. El cos duaner, juntament amb el departament de Tributs, serà qui realitzarà aquesta funció, segons va informar ahir el ministre d’Economia i Finances, Pere López, durant la celebració del Dia Internacional del cos duaner.

López va informar que ja s’està treballant en la fusió dels dos departaments per poder elaborar aquesta tasca de control. «és un pas previ a la creació d’una agència tributària», va exposar el ministre, que va afegir que de moment, i a l’espera que es procedeixi a constituir legalment aquest organisme, la Duana i Tributs actuaran com a tal.

Aquest projecte de fusió pretén aprofitar «l’experiència de la Duana com a controladors de mercaderies en els punts fronterers i les formacions que estan fent en matèria de comptabilitat» que els fa «especialment preparats» per assumir funcions de «control conjuntament amb Tributs», va informar López

També encarat en la tasca que haurà de dur a terme la Duana properament, el ministre va parlar sobre l’impost a la renda de no residents. López va explicar alguns detalls sobre l’entrada en vigor, a l’abril, d’aquest impost. Va informar que la Duana i Tributs treballen en un programa informàtic que permetrà identificar «els serveis o les empreses que vénen de fora a prestar serveis a Andorra». L’aplicatiu té capacitat per a registrar i controlar matrícules i freqüències de pas.

Un cop es posi en marxa, la Duana «haurà de vetllar perquè es compleixi l’autoliquidació de l’ISI» donat que la llei contempla «una retenció en factura del 10%» i aquest aspecte haurà de ser controlat.

Bona nota als torns de 12 hores / López va parlar també durant l’acte de l’aplicació dels torns de 12 hores en substitució dels de 8. Es va realitzar una prova pilot al setembre, amb la voluntat «de millorar la qualitat de vida» dels agents. Properament se’n farà l’avaluació final, va informar el ministre, tot i que veient l’aprovació dels duaners i també constatant la «reducció de la despesa en transport i dietes», tot apunta que s’acabi instaurant.

López, que va assistir a la celebració amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va fer un balanç molt positiu de la tasca de la Duana durant el 2010. Va recalcar les nou operacions relacionades amb el contraban finalitzades amb èxit. En total s’han recaptat 400.000 euros, entre les quals s’hi inclou l’operació més important de la història de la Duana, de 158.000 paquets per un valor de prop de 250.000 euros.

Durant l’acte es va fer entrega de diplomes a diversos agents del departament, així com es va concedir la medalla de bronze a la Guàrdia Civil d’Espanya per la col·laboració facilitada en la lluita contra el contraban i la tasca de formació al cos duaner andorrà.

pdf3.jpg