El portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, va qualificar ahir d’“intent de sabotatge” la carta que el líder d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, va enviar dimarts a la Unió Europea per alertar que l’executiu no comptarà amb el suport necessari del Consell General per ratificar un eventual acord monetari. Davant d’aquesta situació, el portaveu va anunciar que Nomen “s’ha autoexclòs de la ronda de diàleg” iniciada pel Govern per explicar el procés de negociacions amb Europa.
Bartolomé va carregar durament contra el líder de la plataforma, en considerar que el contacte establert directament amb el comissari d’Afers Econòmics de la UE, Olli Rehn, ha estat “un acte completament irresponsable”. El representant de l’executiu va opinar que es tracta d’una “iniciativa individual i particular fora de la realitat i que intenta malmetre la imatge del país de forma injustificada”. En aquest sentit, va constatar que el conseller general “ha intentat implicar CR en els seus deliris anunciant aquest cop una apocalipsi europea”.
No obstant això, Bartolomé va opinar que el president del grup parlamentari d’ApC “no assolirà l’objectiu” d’evitar l’acord monetari i va argumentar que el cap de Govern, Jaume Bartumeu, “ja ha pogut compartir informació amb el comissari europeu”, pel qual “no és cap novetat” que l’executiu no compti amb el suport del poder legislatiu.
En aquesta línia, el portaveu governamental va reiterar la voluntat del Govern de tancar l’acord monetari en breu i va assegurar que “estem en el tram final”. Bartolomé va informar que ahir mateix van rebre una carta de la UE amb el text de l’acord revisat, després que l’executiu proposés les darreres modificacions, i va afegir que “quan es tanqui el text començarà el compte enrere” per a la signatura de l’acord.
Apropament als reformistes
El portaveu del Govern també va informar de la ronda de contactes iniciada la setmana passada per explicar l’estat de les negociacions per arribar a l’acord monetari als agents socials i polítics, entre els quals destaca la trobada amb els reformistes Joan Gabriel i Ladislau Baró.
Bruno Bartolomé, que va qualificar el grup reformista com “l’oposició responsable” en contraposició amb Andorra pel Canvi, va opinar que els consellers “van marxar satisfets”, ja que “no se’ls ha amagat res, sinó que la informació tramesa ha estat la sol·licitada”. Pel que fa al paper dels reformistes en relació amb la carta enviada per ApC a la Unió Europea, el portaveu va afirmar no tenir coneixement que “CR s’hi hagi sumat”.
El president suplent del grup parlamentari de CR, Ladislau Baró, va reiterar el posicionament contrari a subscriure cap acord que comprometi l’Estat abans de les eleccions, ja que “el context polític no és l’adequat”. No obstant, altres representants reformistes van celebrar ahir que hi hagi hagut aquest acostament i que es busqui un cert consens entre les dues parts.
Bartolomé va exposar que, a més dels contactes amb els reformistes, a finals de la setmana passada es va reunir amb la nova junta de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) i amb els representants dels coprínceps, mentre que dimarts va informar l’Associació de Bancs d’Andorra i demà serà el torn de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA). En aquest sentit, va constatar “una alta demanda d’informació i una voluntat comuna que l’acord monetari representi una situació positiva per al redreçament econòmic del país”.
ApC posa Suïssa com a exemple per negociar l’acord sota la premissa que no hi hagi “cap incorporació automàtica de legislació comunitària”
El president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, va entrar ahir una pregunta a la Sindicatura qüestionant les negociacions del Govern amb la Unió Europea per arribar a l’acord monetari. Concretament, el segon grup de l’oposició vol saber per què el Govern, en el marc de les negociacions amb Europa, accepta fer una cessió de sobirania a la UE en matèria legislativa bancària i financera, quan al mateix temps Suïssa està negociant un acord similar partint de la premissa que no acceptarà cap cessió de sobirania.
De fet, segons apunta el líder de la plataforma en el document tramès a la Sindicatura, Suïssa ha deixat clar que no acceptarà “cap incorporació automàtica de legislació comunitària”, mentre que Andorra, en contrapartida, “està obligada a incorporar tot el cabal comunitari rellevant existent en matèria bancària i financera”.
El president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi va entrar aquesta pregunta després de les informacions aparegudes aquest dilluns en les quals es coneixien alguns detalls de les negociacions que Suïssa està fent amb la Unió Europea. En concret, la presidenta de la Confederació Helvètica, Micheline Calmy-Rey, es va reunir dilluns amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, en una trobada que va servir per mostrar la voluntat suïssa de treballar per reforçar les relacions bilaterals, però sota la premissa que “queda exclosa tota incorporació automàtica del dret europeu i que, per tant, queda exclosa tota cessió de sobirania suïssa”.
En aquest sentit, el president del grup parlamentari d’ApC es pregunta per quin motiu Andorra negocia amb la pressió d’haver rebut un ultimàtum, que, d’altra banda, assegura no haver vist, quan Suïssa, que està en un procés similar, no n’ha rebut cap i “està negociant lliurement”.