Una carta del Govern sobre l’afer de les porres enutja el cònsol

Autor: MERITXELL PRAT
Font: diari d'andorra
Publicat el: 24 de Gener de 2011

Quan semblava que ja havia quedat tancada la polèmica entre el Govern i el comú de la Massana sobre el presumpte ús de porres en una baralla en la qual es van veure implicats dos agents de circulació de la parròquia, el 14 de desembre passat, ahir a la tarda l’executiu va fer pública la carta que havia fet arribar la setmana passada a la corporació local perquè aclarís si havia autoritzat els urbans a portar aquests instruments de protecció.

Davant d’aquesta situació, el cònsol de la Massana, Josep Maria Camp, va lamentar que el ministeri “vulgui barrejar conceptes i deixi de banda l’agressió als agents”. El cònsol va tornar a negar que el comú dotés els agents amb porres i va assegurar que “no se n’han autoritzat mai”.

Camp va assegurar que no entenia “quin interès té ara el Govern a publicar aquesta carta” i, des del seu punt de vista, amb aquesta acció “el ministeri alimenta l’enfrontament entre els agents de circulació i la societat” cosa que no considera oportuna, ja que provoca una “pèrdua d’autoritat davant la societat”. El cònsol massanenc considera que el ministeri d’Interior “no és competent per demanar explicacions sobre què va succeir, sinó que és cosa de la Batllia”.

El cònsol major es va mostrar sorprès perquè fa tan sols un mes “el ministre ens va dir que avalava les nostres explicacions” i va acusar el responsable de la cartera, Victor Naudi, de voler defugir responsabilitats: “El ministre s’ha d’encarregar de tenir la seguretat coberta amb els mitjans humans i materials necessaris, cosa que actualment no tenim.”

En la carta, Naudi lamenta els fets succeïts i, tot i que considera que el respecte de la ciutadania cap als agents ha de prevaler sobre qualsevol consideració, recorda que les accions s’han de fer “en el marc de la llei, fent prevaler el caràcter de servei públic” i “evitant tot abús d’autoritat”. El ministre també reitera els advertiments que ja va fer arribar al comú sobre “la problemàtica, institucional i jurídica” que es podria derivar de l’ús de les porres.

Per Josep Maria Camp, no és “correcte treure el debat sobre porres sí o porres no” malgrat que no amaga que serien un element necessari per garantir la seguretat dels agents de circulació. El cònsol considera que és una polèmica que “no existeix”, però que el Govern “manté”.

Els fets motiu de la carta es remunten al 14 de desembre, quan una parella d’urbans es van veure implicats en una baralla amb tres joves en un local de la Massana després de ser requerits per uns aldarulls que s’havien produït l’establiment. Els presumptes agressors van ser inicialment detinguts, però la policia els va deixar en llibertat en constatar que la força emprada pel urbans hauria estat excessiva.

pdf3.jpg