Bartumeu vol una majoria de progrés per fer més canvis

Autor: MARC RODRÍGUEZ
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 23 de Gener de 2011

El sopar en el qual els socialdemòcrates van celebrar el desè aniversari del PS va servir perquè el cap de Govern, Jaume Bartumeu, esperonés els seus davant els missatges crítics que puguin incrementar-se durant les pròximes setmanes a causa de la proximitat de la contesa electoral anticipada.

En aquest sentit, el líder del partit i de l’Executiu va argumentar que al Consell General «només som 14», amb la qual cosa aquells qui puguin retreure la manca de reformes més profundes haurien de considerar, segons ell, el fet que «l’oposició no ha parat de posar bastons a les rodes». La situació millorarà, al seu entendre, si la gent compren que «sense una majoria de progrés és difícil fer més canvis» i que, per aquest motiu, és necessària «una majoria per tenir un Govern fort».

De fet, el d’ahir va ser un discurs poc tendent als tecnicismes i molt enfocat en animar les bases a realitzar una campanya electoral en què hauran de fer front a un missatge totalment divergent des de la vessant opositora, que ja porta mesos criticant la «manca de cintura» de Bartumeu per pactar. En aquest cas, serà la percepció ciutadana dels culpables d’aquesta situació, així com la manera com l’espectre de centre-dreta s’aglutini, tot fent front a divergències difícils de superar i que passen pels noms i eixos com l’IVA –en el cas d’ApC–, la que decanti el panorama.

Bartumeu va recórrer també al sentiment de pertinença amb uns perfils per cridar al suport d’una base social àmplia: «Som la gent que més s’assembla als ciutadans que representem», va dir, assenyalant que el PS «treballa per tothom» i no només per uns sectors privilegiats.

Pel que fa a l’obra de Govern durant aquest temps, Bartumeu va ser rotund: «Hem fet més feina nosaltres en 19 mesos que ells en 14 anys». Això no ha suposat, però, un cert regust amarg per al líder de la formació, que va reconèixer com es pot fer «un retret», el de «no haver estat suficientment hàbils per poder recuperar tots els endarreriments i desastres que ens van deixar» els governs liberals, en la línia del que havia assenyalat dijous a Esade.

Amb el record fresc d’aquesta conferència i de diverses reunions amb periodistes catalans, Bartumeu va afirmar que molts d’aquests professionals es van sorprendre pel fet que, tenint el 50% de la representació parlamentària, cosa que «ja voldrien tenir Mas o Zapatero», sigui tan difícil formar una majoria estable fruit d’uns pactes que no s’han pogut solidificar en aquests dos anys.

Eixos futurs i acord monetari

El primer secretari del PS, Ferran Goya, va assenyalar que ara caldrà «repensar el relat polític» i continuar treballant «amb la voluntat d’aglutinar i d’integrar», allò que, de fet, «és el nostre principal motiu existencial», en contraposició amb els Governs que han estat liderats «pels poderosos, els immobilistes que defensen un model econòmic, financer, cultural i social obsolet».

En referència a les negociacions amb la UE, Bartumeu va explicar que, després de la reunió de divendres amb els representants dels dos coprínceps, va veure que aquests «entenen que Andorra no es pot estar de trobar un acord monetari» i que, en aquest sentit, es continuaran realitzant reunions per informar-los de qualsevol avenç o retrocés. Precisament, el cap de Govern va reconèixer que si la UE no accepta un retard en el calendari inicialment proposat, difícilment podrà assumir-se un acord, tot i que les negociacions estarien avançant a bon ritme. La setmana vinent podria tenir lloc un viatge a Brussel·les per tancar els serrells, un desplaçament que es podria realitzar en un mateix dia.

pdf3.jpg