El difícil engranatge de l’alternativa al PS

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 22 de Gener de 2011

El PLA, en altres temps hegemònic i imbatible, debat ara quin serà el seu encaix i el seu paper en les eleccions generals anticipades, que encara no tenen una data marcada al calendari, tot i que molts la situen cap al mes d’abril.

Seran els militants liberals els que decidiran el futur del partit, però dijous a la nit l’executiva va fer un pas més per aclarir la situació dins d’aquesta panorama confús que es presenta en l’àmbit del centredreta. Al final, tot sembla supeditat a un tema econòmic, de diners, referent al deute que arrossega el PLA. Tres han estat les condicions exigides pel comitè executiu liberal per integrar-se en el PRA, el projecte reformista que s’està constituint de forma paral·lela a CR. Una d’elles no té més transcendència, com és que el PRA assumeixi l’ideari liberal, cosa que ja s’ha fet en els estatuts, que ja estan presentats al Govern per a la formalització del partit (un altre de les condicions).

L’escull és el deute, xifrat en uns 200.000 euros. No és tracta d’un problema de fàcil solució, ja que difícilment els impulsors del PRA podran acceptar el naixement del partit amb un deute d’inici heretat. Tot dependria, en gran mesura, del grau d’integració dels militants liberals al PRA, un fet que ara per ara queda descartat en decidir l’executiva del PLA que de moment no hi ha dissolució i que cal començar a preparar l’engranatge de la maquinaria electoral de cara als propers comicis. Amb tot, s’ha d’esperar als congressos del PLA i del PRA, on començaran a prendre forma les estratègies.

On sí hi ha unanimitat és que per desallotjar Bartumeu del Govern cal una gran coalició, un projecte més fàcil de dir que d’estructurar. Tot i les declaracions constants i rotundes reclamant les eleccions anticipades, el partits de l’oposició són plenament conscients que aquestes arriben de forma precipitada per als seus interessos, i que el temps apressa massa com per poder fer confluir totes les tendències en una mateixa coalició.

El grau d’entesa serà molt important, com també el compromís i, com no, el nom de la persona designada per liderar la nova proposta del centredreta. Són molts factors que cal convergir, i no sembla que aquesta sigui una tasca fàcil tenint en compte les importants divergències que separen als socis actuals i als que ho volen ser en l’horitzó més immediat.

La formula d’aglutinar centredreta, centre i centreesquerra queda de moment bastant lluny, però del grau d’entesa depèn les perspectives electorals més o menys positives dels que volen ser una alternativa fiable al PS.

pdf3.jpg