El cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el ministre d’Economia i Finances, Pere López, van exposar ahir als membres de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS), encapçalats pel seu president, Marc Pantebre, la política del Govern respecte a les negociacions de l’acord monetari amb la Unió Europea, segons va informar l’Executiu en un comunicat de premsa.
Bartumeu i López van exposar també les dificultats que pot tenir Andorra a l’hora d’assumir el cabal legislatiu comunitari en aquest àmbit, però van ressaltar «la necessitat de centrar tots els esforços per assimilar-lo, ja que el nou paradigma oferirà a Andorra nous avantatges», segons van explicar des del Govern.
En aquest sentit, els socialdemòcrates es van referir al sistema financer andorrà que amb aquest acord «consolidarà el seu funcionament, podrà mantenir la seva competitivitat, i incrementar les opcions de cooperació amb el sistema financer europeu». El cap de Govern va reiterar que la situació actual «no és bona per a Andorra» i que cal apostar per aquest canvi, que comportarà «la millora de les relacions econòmiques del Principat amb l’exterior». tal i com havia afirmat dijous al matí a la conferència davant els representants d’Esade.
Explicació de la situació / Bartumeu va recordar també la seva compareixença davant el Consell General, el 23 de desembre passat, per informar d’aquest tema. Després de fer un repàs dels antecedents d’aquestes negociacions, a partir de la demanda formulada per Andorra el 2004, va informar als integrants de la CCIS, amb el seu president al capdavant, de «l’evolució dels darrers esdeveniments que han obligat al Govern a centrar els seus esforços sobre aquest tema».
El cap de Govern es va referir a l’ultimàtum plantejat per la Unió Europea el passat mes de novembre, a través de la carta rebuda del comissari d’Afers Econòmics, Olli Rehn, «on s’indicava la possibilitat que les negociacions es podrien trencar si Andorra no presentava en el termini d’un mes –10 de desembre–, un projecte de calendari de transposició dels textos europeus, afectats per aquest acord, en la normativa andorrana». Bartumeu va explicar als representants de la Cambra que el Govern va respondre al Comissari d’Afers Econòmics en una carta datada del 9 de desembre, «indicant la voluntat del Govern de donar continuïtat a aquestes negociacions amb la finalitat de poder arribar a l’acord monetari en els terminis més breus».
Pel rellançament de l’economia / A la reunió d’ahir, el cap de Govern i el ministre d’Economia i Finances van explicar a la CCIS «la necessitat per a Andorra d’aconseguir l’acord monetari, ja que condicionarà el futur de les relacions econòmiques exteriors, i també, la consolidació i el rellançament de l’economia andorrana».
Bartumeu va recordar que Andorra no havia de continuar sent «l’únic país europeu que utilitza l’euro com a moneda nacional sense haver establert un acord monetari amb la Unió Europea».