Bartumeu augura un “declivi imparable” si Andorra no signa l’acord monetari

Autor: Redacció
Font: bon dia
Publicat el: 21 de Gener de 2011

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, assegura que la no signatura de l’acord monetari amb la Unió Europea comportaria entrar en un “declivi imparable” de l’economia i del país, que podria córrer el risc de quedar “aïllat del sistema de compensació bancària internacional”, cosa que seria “un suïcidi per a les properes generacions”.

Bartumeu, que ha insistit una vegada més que l’acord és necessari per “poder fer comerç i empresa d’Andorra cap a l’exterior”, ha fet aquestes manifestacions durant la seva conferència als Matins Esade, en què, sota el títol Andorra, des de l’excepcionalitat cap a la relació positiva amb Europa, ha fet un repàs dels diferents passos que s’han fet per acostar el Principat als estàndards europeus.

En aquest sentit, el cap de Govern, que ha criticat els que no volen tocar l’ordre establert perquè està convençut que amb aquesta actitud començaria una “lenta decadència”, ha destacat que del resultat de les negociacions per a l’acord monetari se’n derivarà “un reforçament o bé un debilitament de les nostres relacions econòmiques internacionals i de la nostra presència en l’economia europea”.

En aquesta línia, i tot i assegurar que “si se’ns plantegés un acord inassumible no concordaríem el text”, Bartumeu ha considerat “impensable” que Andorra pugui assumir el risc de mantenir-se com l’únic país europeu que utilitza l’euro sense haver establert cap acord amb la UE.

Així mateix, el líder de l’executiu, que ha recordat que durant molts anys les decisions es prenien “amb el ferm propòsit de no tocar cap privilegi” i ha criticat els que s’oposen als canvis i impedeixen que Andorra avanci cap a una economia més sostenible, ha explicat que, més enllà de poder encunyar euros, l’acord monetari ha de permetre consolidar el funcionament del sistema bancari i les seves possibilitats de cooperació amb el conjunt de sistemes bancaris europeus, i fer-ho reforçant la vinculació amb els sistemes de pagament existents a Europa.

A més a més, el cap de Govern ha defensat novament el sistema bancari andorrà i ha assegurat que la prioritat d’aquest avui en dia és mantenir tant la seva “implicació europea com l’adequada relació amb el sistema de compensació interbancari internacional”.

D’altra banda, Bartumeu ha fet un repàs de tots els passos que s’han fet durant els darrers anys per aproximar el país a Europa. Així, ha detallat el contingut dels acords d’intercanvi d’informació fiscal assolits amb disset països, i ha recordat que s’està amb negociacions amb Austràlia, els Estats Units i la Gran Bretanya.
Igualment, ha posat èmfasi en la reforma tributària aprovada recentment pel Consell General, que s’ha de completar amb la llei sobre l’IVA. En aquest sentit, el cap de Govern ha recordat que, un cop completada la reforma tributària, “els emprenedors d’Europa es podran plantejar la possibilitat d’invertir a Andorra en un entorn jurídic estable, una inversió que reactivarà positivament l’economia”.

Finalment, Bartumeu, que ha insistit que els criteris de “normalitat” i d’“apropament” a Europa són la via per solucionar els reptes que té Andorra, ha comentat la sortida del Principat de la llista de paradisos fiscals espanyola, que es farà efectiva el 10 de febrer. En aquest sentit, ha assegurat que es tracta d’un pas “més aviat simbòlic”, ja que mentre no s’apliqui la nova reforma tributària i no se signi el conveni per impedir la doble imposició “els andorrans seguiran tenint recàrrecs fiscals, encara que no siguin considerats procedents d’un paradís fiscal”.

pdf3.jpg