Bartumeu assegura que Andorra necessita i vol l’acord monetari amb la Unió Europea

Autor: PERE MOLINÉ
Font: MÉS ANDORRA
Publicat el: 21 de Gener de 2011

«És literalment impensable que Andorra pugui assumir el risc de mantenir- se com l’únic país europeu que usa l’euro com a moneda nacional sense haver establert prèviament cap acord monetari amb la Unió Europea (UE). Volem, necessitem, arribar a l’acord».

Així va explicar ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, la prioritat que s’ha marcat l’Executiu de signar un acord monetari amb la Unió Europea. Aquestes declaracions les va dur a terme ahir en una xerrada que va impartir a Barcelona, en el cicle Matins ESADE.

Segons va afirmar el mandatari, «l’era del secret bancari ha quedat darrere nostre. La nostra economia ha de créixer de manera sostinguda i per això no podem donar l’esquena a Europa. Si ho féssim, entraríem en declivi». Bartumeu va instar el seu país a anar en la mateixa direcció que Europa i «això passa per donar tranquil·litat al conjunt dels nostres veïns». En la seva opinió, «no podem admetre les raons dels qui estan en contra de tot perquè tenen por de tot. De tot el que pugui representar un canvi en la seva acostumada tranquil·litat. Al meu país, durant anys les decisions es prenien sempre –si es prenien– amb el ferm propòsit de no tocar cap privilegi, ni espatllar cap renda de situació, basada en les excepcionalitats».

En aquest sentit, el cap de Govern va ressaltar que l’acord monetari consolidarà el sistema bancari, les seves possibilitats de cooperació amb el conjunt de sistemes bancaris europeus, mantindrà la seva competitivitat i reforçarà l’excel·lència dels seus serveis. Segons va explicar en la conferència, el vice-primer ministre belga i titular de la cartera de Finances, Didier Reynders, va afirmar fa un any que «cap Estat pot justificar la seva activitat bancària o financera pretenent defensar evasors. Si una plaça financera vol encara atreure capitals, demà haurà de fer-ho mitjançant la competitivitat dels seus serveis i no per la seva eventual capacitat d’ajudar la gent a evadir l’impost». Bartumeu va afegir sobre aquests comentaris que «comparteixo aquest plantejament».

Finalment va fer referència a l’aprovació per part del Consell General de les tres lleis de fiscalitat directa, que són la base de la que ha de ser la reforma tributària d’Andorra. També va dir que després de les eleccions quedarà pendent d’aprovar la llei sobre l’IVA.

pdf3.jpg