Bartumeu critica que durant anys el país s’hagi amoïnat per “no tocar privilegis”

Autor: ALEIX TUGAS
Font: diari d'andorra
Publicat el: 21 de Gener de 2011

“Al meu país, les decisions, si és que es prenien, tenien sempre el ferm propòsit de no tocar cap privilegi, ni espatllar cap renda de situació.” Amb aquestes paraules, Jaume Bartumeu resumia la política que considera que s’ha practicat al país durant anys, i que es proposa canviar.

Així ho va donar a entendre a l’auditori de l’escola de negocis ESADE de Barcelona, en el marc d’una conferència celebrada ahir al matí. El cap de Govern va tornar a fer una afer – rissada defensa del nou embrancament amb Europa, i més concretament de l’acord monetari. En aquesta ocasió, Bartumeu va alertar que si no s’aconsegueix el tancament exitós de les negociacions amb Brussel·les “entraríem en una lenta però inevitable decadència”.

Bartumeu va citar unes declaracions de Didier Reynders, ministre de Finances belga, en les quals deia que “cap Estat pot defensar l’activitat financera defensant l’evasió fiscal”, i va assegurar que “compartia el plantejament”. I va afegir-hi que el Principat desitja expandir-se d’una altra manera, reforçant l’excel·lència dels serveis, i al mateix temps, mantenint una bona relació amb els estats veïns.

EL PERILL D’IGNORAR LA UE

El líder socialdemòcrata va llençar un missatge als detractors de l’acord monetari, tot dient que “no podem acceptar les raons dels qui estan en contra perquè tenen por a tot”. Durant la conferència, va destacar que si el país gira l’esquena a Europa, entraria en un “declivi imparable”. Per a Bartumeu la negociació de l’acord monetari és tan crucial que del desenllaç en depèn “el reforç o bé debilitament de les nostres relacions econòmiques internacionals”. Sense perdre de vista el context de crisi econòmica, el cap de Govern va assenyalar que “és el moment d’ésser escoltats i ajudats per Espanya i per la UE”. Bartumeu va qualificar “d’impensable” assumir el risc de ser l’únic país europeu que fa servir l’euro sense haver establert prèviament cap acord monetari amb la Unió Europea.

A més, va repassar davant l’auditori els avenços que ha tirat endavant el país en matèria de transparència bancària, especialment pel que fa els acords d’intercanvi de dades fiscals. Però també va explicar la necessitat d’adoptar una “visió estratègica positiva”. Un nou paradigma que, segons el líder de l’executiu, comença per l’ampliació de les competències de l’INAF, que el Consell General ha aprovat fa poc. Això permetrà a les entitats del Principat expandir-se cap a l’estranger.

pdf3.jpg