La Comissió d’Informació i Vigilància del forn renova web

Autor: EVA ARASA
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 21 de Gener de 2011

La Comissió d’Informació i Vigilància del forn incinerador de residus de la Comella ha renovat la seva pàgina web (www.civ-comella.ad), amb l’objectiu difondre millor als ciutadans aquells aspectes de la gestió que més els puguin interessar.

Entre altres continguts, la pàgina inclou informació sobre les aturades tècniques –un dels motius de preocupació de part dels veïns d’Andorra la Vella per les males olors que desprenen les bales que comprimeixen les deixalles–, les emissions de partícules a l’atmosfera, la normativa vigent en matèria de residus i un resum del Pla de vigilància del centre. Sobre les males olors, el conseller d’Higiene i Medi Ambient de la capital, Antoni Riestra, va assegurar que s’està treballant en dues línies per minimitzar les molèsties: d’una banda, trobar fórmules per evitar les aturades i, de l’altra, gestionar millor el transport i l’emmagatzematge de les bales de residus.

La funció de la Comissió d’Informació i Vigilància del Centre de Tractament Tèrmic de Residus, que va ser creada per decret l’any 2006, és fer seguiment del bon funcionament del forn. Des de l’inici, aquest òrgan de control disposa d’una pàgina web per tal que la ciutadania es pugui informar de qüestions com ara el tractament de la brossa, les emissions –que sempre s’han situat dins dels límits establerts per la normativa–, les incidències i les inspeccions que es fan al forn.

Ara la pàgina s’ha actualitzat per facilitar i fer més atractiu l’accés a aquesta informació. A més, es vol potenciar la participació dels ciutadans, que podran adreçar els seus dubtes a la comissió a través de l’apartat de contactes. En la presentació del lloc web, l’assessora ambiental d’AmbiTècnia, Cèlia Vendrell, va explicar precisament que l’apartat de Preguntes més freqüents s’anirà ampliant a mesura que vagin rebent inputs.

Queixes al comú / En aquests moments, la majoria de queixes dels veïns es canalitzen a través del Comú d’Andorra la Vella. «Són centenars de persones les que pateixen les males olors, però només són dues o tres les que truquen. Ara la gent ja coneix la problemàtica i potser hi ha menys queixes, però hem d’evitar que arribin a acostumar-s’hi», va afirmar Riestra. El conseller de la capital està convençut que, encara que tot plegat se situï dins dels límits legals (emissions, males olors, etcètera), és necessari trobar solucions a aquells aspectes de la gestió del forn que més molèsties ocasionen.

Pel seu cantó, el ministre de Medi Ambient, Vicenç Alay, que va presidir la presentació de la renovada pàgina web, es va mostrar satisfet pels resultats del darrer Observatori sociològic, que valoren positivament les accions que s’estan fent des del Govern per millorar la qualitat ambiental. Una bona notícia que arriba en plena polèmica, no pas pels aspectes tècnics del forn, sinó per qüestions relacionades amb la societat gestora.

pdf3.jpg