La inflació del 2010 queda en un 1,6% després d’un fort “repunt final”

Autor: gabriel pérez
Font: diari d'andorra
Publicat el: 20 de Gener de 2011

Els preus es van enfilar durant l’any 2010 un 1,6%. Aquesta és la dada oficial de l’índex de preus al consum al Principat, segons l departament d’Estadística del Govern. El consell de ministres va fer oficial ahir aquesta xifra, que es troba unes dècimes per sobre de la previsió d’un increment del cost de la vida d’un 1,3% amb la qual l’executiu va elaborar el projecte de pressupost per al 2011, ara a tràmit a Casa de la Vall.

Tot i aquesta diferència, per a l’executiu la dada s’ha d’agafar amb una visió optimista. Almenys així ho va assegurar el portaveu, Bruno Bartolomé, en roda de premsa. “N’hem de fer una valoració positiva. Ha de ser el primer  ’una sèrie d’indicadors que estan mostrant una tendència per permetre pensar que comencen a haver-hi elements no tan negatius a l’economia”, va comentar, per després afirmar que es pot entreveure “una recuperació petita però també sòlida”. Al seu entendre, es demostra que “hi ha sectors que estan tirant del carro i que estem en el bon camí”.

Bartolomé entén que la diferència amb la previsió feta amb el pressupost “no és una desviació excessiva”, tot i admetre que és “la confirmació d’un repunt” en els preus produït a final d’any. En aquest sentit, i en espera de conèixer l’informe complet sobre l’IPC que ha de publicar avui Estadística, tot indica que bona part de responsabilitat en aquest augment, i especialment en l’apujada final, s’ha de buscar en el comportament a l’alça dels carburants.

Aquest 1,6%, ja oficial, serà l’increment que s’aplicarà als sous dels funcionaris inferiors a 2.000 euros mensuals.

pdf3.jpg