El Govern buscarà finançament per als comuns en entitats foranes

Autor: CLARA GARNICA
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 19 de Gener de 2011

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va posicionar-se ahir al costat dels cònsols en la seva queixa adreçada a les entitats bancàries per la pujada dels tipus d’interès. En aquest sentit Bartumeu va anunciar ahir el compromís del Govern per treballar en la rebaixa dels endeutaments comunals.

Una de les opcions passarà per buscar noves fórmules de finançament del deute a l’exterior.

El cap de Govern va manifestar, posteriorment a la trobada mensual que realitza amb els mandataris de les set corporacions, que les entitats bancàries «no poden tractar institucions de l’Estat com a un client particular més». D’aquesta manera va voler deixar palesa la posició del Govern a favor dels comuns, «davant la decisió unilateral de l’ABA de modificar l’augment de l’euríbor».

La decisió de les entitats bancàries va ser transmesa als comuns mitjançant una carta el mes passat, on se’ls informava que al 2011 en els préstecs a curt termini i en les pòlisses de crèdit els interessos serien de l’euríbor més un suplement de dos punts. Dos anys abans, va informar el cap de Govern, els interessos eren de l’euríbor més un 0,60. Al 2010 va ser de l’euríbor més un punt i mig.

Per tot l’Executiu «buscarà alternatives» que permetin aconseguir millors condicions per als comuns, va informar Bartumeu, un cop tinguin el detall de l’estructura i el nivell dels deutes comunals. Aquestes alternatives se situen en el marc de les noves negociacions que està duent a terme per trobar més finançament fora d’Andorra. El líder del PS va referir-se en aquest sentit al préstec signat amb Crédit Agricole per valor de 150 milions d’euros, que s’ha establert en base a l’euríbor a sis mesos més 0,80 punts.

L’operació permetrà a l’Executiu rebaixar sensiblement el nivell d’endeutament contret amb les entitats bancàries andorranes. I aquesta és la línia que vol seguir-se per millorar la situació de l’endeutament comunal. El cap de Govern confia en aconseguir una rebaixa considerable de les condicions de finançament, tot i que també va assegurar que la situació de conjuntura mundial no fa possible assolir unes condicions similars a les del 2008, de l’euríbor més un 0,60.

Reunió amb l’ABA / Bartumeu va a informar que plasmarà a l’ABA la preocupació governamental i també la comunal en relació a aquesta pujada de l’interès dels préstecs. Concretament serà el proper dimarts, en el marc d’una reunió amb l’ABA. El cap de Govern va exposar, però, que amb qui realment s’ha de parlar per tractar aquesta qüestió és amb «els directors generals de totes les entitats» bancàries.

Finalment, el líder del PS va informar que l’Associació de Bancs Andorrans també va deixar palesa a l’Executiu la voluntat d’aplicar el mateix suplement en el cas de les seves pòlisses. L’ABA, però, finalment no ha aplicat aquest increment tenint en compte que les operacions de préstec realitzades a l’exterior han tret pressió a les entitats andorranes, va explicar Bartumeu.

pdf3.jpg