Bartumeu avisa que la falta d’acord monetari afectarà el sector bancari

Autor: ALEIX TUGAS
Font: diari d'andorra
Publicat el: 19 de Gener de 2011

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va posar en relleu ahir novament la importància d’assolir l’acord monetari amb la Unió Europea, i va reiterar que l’objectiu de l’executiu és tancar-lo abans que es convoquin els comicis.

El cap de Govern va anar més enllà i va expressar que, davant l’escenari d’un nou Consell General, “no em puc creure” que els consellers votessin contràriament al text. Bartumeu no tan sols considera que seria “tancar una porta a les generacions futures”, sinó que a més, “l’activitat bancària del país es veuria afectada”.

Com a exemple, el líder de l’executiu es va tornar a referir al cas de San Marino, tal com ja va fer en la compareixença al Consell General. Bartumeu va recordar que el microestat va quedar aïllat del sistema de pagament internacional després d’una crisi amb Itàlia, tot i tenir ja un acord monetari amb Brussel·les. El país no podia cobrar de targetes de crèdit de l’estranger, i les del país tampoc no li servien per pagar fora.

El cap de Govern va deixar clar una vegada més que no esperaria a tenir una majoria més àmplia, “perquè si esperem més ens tancaran la porta”. Així ho va afirmar en una entrevista que va concedir a Ràdio Valira. Durant la conversa, el cap de Govern va ser encara més contundent sobre com actuaria davant la possible manca de suport parlamentari, i va passar la responsabilitat als consellers. “Jo no seré el cap de Govern que haurà posat en perill la negociació amb la Unió Europea”, va declarar, “ni que deixi tancada la porta a les pròximes generacions”. A més, va ressaltar que quedarien descartades altres negociacions, com la que permetria entrar a l’espai econòmic europeu.

En tot cas, per al líder socialdemòcrata no seria un inconvenient que un nou arc parlamentari sigui el responsable de ratificar l’acord, ja que és una situació molt similar a la que es va viure el 1989, quan es va signar l’acord d’unió duanera.

Però la situació actual ja es prou crítica, des del punt de vista del cap de Govern. A banda de considerar inversemblant que un Consell General voti –legítimament– contra l’acord monetari, va ressaltar la pèrdua de credibilitat que això suposaria davant Brussel·les. Una situació que, segons va donar a entendre, no està massa lluny de la realitat actual. “Nosaltres demanem començar les negociacions el 2003, més endavant canviem de discurs, el 2009 tornem a començar el procés, i com que l’Estat andorrà no compleix se’ns llança un ultimàtum duríssim”, va explicar. Una situació que “ja vaig explicar en la compareixença al Consell”. També va recordar que el 90 per cent de la documentació que va facilitar aquell dia “s’havia portat a terme amb executius que ara són a l’oposició”.

Bartumeu no va voler parlar de dates, ni de calendaris, però cal recordar que Andorra pel Canvi va explicar en una roda de premsa que el dia 26 hi hauria una reunió del Govern a Brussel·les. Bartumeu va qualificar aquesta informació com “una intoxicació” d’ApC. Tampoc no va voler donar detalls de la trobada de dilluns amb el Copríncep episcopal.

pdf3.jpg