La primera col·lecta de sang amb el banc de Catalunya es farà al febrer

Autor: D. M.
Font: diari d'andorra
Publicat el: 19 de Gener de 2011

La ministra de Salut, Sílvia Bonet, va destacar que “és un dia important per a Andorra”. I és que se signava el conveni amb el banc de sang i teixits de Catalunya obrint la porta, d’aquesta manera, que el col·lectiu homosexual, fins ara vetat pels criteris de l’establiment de sang de Tolosa, pugui donar sang.

“Estem en una societat plural”, va remarcar, i tot seguit va recordar que el banc català permet donar resposta a aquesta pluralitat: “Aconseguim que donin col·lectius que fins ara no podien fer-ho.” Després de la roda de premsa en què s’avançava l’assoliment de l’acord, la ministra havia d’encapçalar la reunió de treball per perfilar els detalls logístics. Però Bonet ja va anunciar que la primera col·lecta en col·laboració amb la regió veïna es farà, si no hi ha canvis, la segona quinzena de febrer.

La col·laboració amb l’establiment de sang de Tolosa continuarà com fins ara. De fet, de moment l’acord amb Catalunya només fa referència a la donació i no al subministrament. La directora de Recursos Sanitaris, Carme Pallarés, va indicar que ara per ara el país ja en té prou amb la sang que rep de França en virtut dels acords subscrits. També hi va afegir que si fos necessari es podria acudir a Catalunya.

També es mantenen el nombre de campanyes que anualment es fan amb l’establiment francès i que són dos. No obstant això, variarà una mica el calendari, segons la ministra Bonet. La idea és que la col·lecta amb Catalunya es faci al febrer, que al juny es faci la primera amb França i que a la tardor se’n faci la segona. La Creu Roja, que està involucrada en les col·lectes des del 1980, continuarà participant en les tres. El vicepresident de l’ONG, Josep Segura, va indicar que es continuaran ocupant “de tot el que fa referència a la logística i també a la publicitat”.

La campanya d’extracció amb el banc català serà similar a les que es fan amb França, amb presència a totes les parròquies al llarg de diversos dies, segons va indicar la ministra. Juan Manuel Sánchez, representant del banc de sang i teixits, hi va afegir que una de les possibilitats és que l’equip d’extracció acudeixi amb algun dels vehicles que usa per desplaçar-se per les poblacions catalanes. Sánchez va indicar que “el que fem és ampliar les possibilitats de la donació perquè la normativa espanyola permet donar tres cops l’any entre les dones i quatre entre els homes”.

Un dels objectius de les autoritats és augmentar la xifra de donacions, que ara és baixa.

pdf3.jpg