El Govern estudiarà negociar juntament amb els comuns el finançament del deute a l’exterior

Autor: E.O.G.
Font: més andorra
Publicat el: 19 de Gener de 2011

El Govern estudiarà la possibilitat de negociar conjuntament amb els comuns el finançament del deute a l’exterior.

Tenint en compte que l’Executiu «no ha acabat les negociacions» per buscar finançament a fora les fronteres, «veurem com podem treballar conjuntament per millorar» les condicions dels crèdits, va explicar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, que es va posicionar clarament al costat dels cònsols en la preocupació que ha generat el fet que l’Associació de Bancs Andorrans (ABA) modifiqués unilateralment les condicions de futurs crèdits als comuns. En aquest sentit, Bartumeu va manifestar que «no es pot tractar les institucions de l’Estat com un client particular més». La possible negociació conjunta del deute, però, està condicionada. Cal un compromís i «fixar les quantitats i calendaris tancats i clars d’amortització». Es tractarà de buscar «fórmules que no siguin tan costoses», va exposar Bartumeu, que va manifestar que «les condicions del 2008 [euríbor més un 0,6%] no crec que les puguem recuperar. Les altres [les que es tenien fins a rebre la carta, de l’euríbor més un 1,5%] ho intentarem». En la missiva de l’ABA, s’establia que les condicions per a futurs préstecs i pòlisses serien de l’euríbor més un 2%.

Bartumeu va reconèixer que l’ABA també havia fet conèixer al Govern la voluntat de modificar les condicions, però pensa que el fet que l’Executiu hagi reduït la pressió del deute sobre la banca andorrana fa que els bancs «potser no poden modificar tan ràpidament com els interessaria» per la marxa del negoci.

La qüestió de la negociació del deute, que abans de fer cap pas, el Govern vol analitzar el nivell i l’estructura dels endeutaments comunals, va centrar bona part de la reunió que van mantenir els cònsols amb membres de l’Executiu, entre els quals el propi Bartumeu. Però en la trobada també es va tractar la modificació de les lleis de transferències i de les finances públiques. En aquest sentit, Bartumeu va reiterar que «la despesa social s’entén que correspon assumir-la al Govern», entenent per despesa social les escoles bressol, els esplais, el servei d’atenció a domicili, les cases pairals i els menjadors per a la gent gran entre d’altres. Així, es procedirà a analitzar la informació facilitada pels comuns en aquest àmbit per saber exactament la incidència i el percentatge de subvenció pública. Llavors es passaria a determinar la modificació de les transferències. Però aquesta negociació va per llarg i «no serà fàcil», va advertir el cap de Govern, que va afegir que, juntament amb la modificació del límit a l’endeutament establert en la Llei de les finances comunals, «potser haurà d’esperar la propera legislatura». Igualment, Bartumeu va comentar que el Govern també veuria amb bons ulls eliminar els condicionants a les transferències i que els comuns poguessin destinar aquests diners als que consideressin més convenient, però això també hauria d’anar lligat al compromís d’amortitzar el préstec.

pdf3.jpg